Giovanni Guidetti was van 2015 tot 2017 bondscoach van Nederland
NOS SportAangepast

Oud-coach Guidetti geniet van succes Oranje

Het zou een droomfinale zijn geweest: Nederland-Turkije. Een duel tussen de oude en de nieuwe coach van Oranje. En een duel tussen vrienden.

Jamie Morrison, de Amerikaanse bondscoach van de Nederlandse volleybalsters werkte namelijk als assistent van zijn voorganger Giovanni Guidetti bij de Turkse topclub Vakifbank Istanbul. "Het zou zoiets zijn als twee vrienden die een potje tennis spelen", verklaarde Morrison nadat hij met Oranje de EK-finale had gehaald. "Alleen spelen we beiden met een volleybalteam."

Zover kwam het dus niet, want Guidetti leed zaterdag een kansloze nederlaag met Turkije tegen Servië. "Jammer", vindt Guidetti, die een finale tegen zijn oude ploeg wel zag zitten. "Maar ik zei al van tevoren: als er gerechtigheid bestaat in deze sport, dan moet Servië-Nederland de finale zijn. Dat zijn de twee beste ploegen dit toernooi."

Oud-bondscoach Guidetti geniet van Oranje: grote kans op Europese titel

Het succes van zijn opvolger verbaast Guidetti niet. Helemaal niet zelfs. "Hij doet het fantastisch. Maar daar was ik al van overtuigd. Hij is een geweldige coach en ik heb veel van hem geleerd."

Toch zijn er ook verschillen. Guidetti is flamboyant en emotioneel. Morisson is veel rustiger en veel meer gericht op data. Een laptoptrainer zou je hem kunnen noemen. Dat contrast vergt aanpassing.

"Maar het team is sterk en volwassen. Ik denk dat zij kunnen werken met elk type coach, als het maar een goede coach is. De speelsters geloven in Jamie en daar gaat het om."

Ik denk dat Nederland een hele grote kans heeft om Europees kampioen te worden

Oud-bondscoach Giovanni Guidetti

In de halve finales was Turkije duidelijk een maatje te klein voor Servië. De ploeg verloor met 3-0, net als Nederland overkwam in de groepsfase. Kan Oranje in de finale stunten?

Guidetti denkt van wel: "Servië heeft veel indruk op me gemaakt met hun power en fysieke kracht. Maar Nederland wil winnen na de zilveren medaille van twee jaar geleden. Het wordt heel spannend".

Giovanni Guidetti en Jamie Morisson samen in actie bij Vakifbank tijdens het gewonnen WK voor clubs in Kobe in 2017

Het EK van 2015 in Nederland was het eerste grote succes van Guidetti als bondscoach van Oranje. Kort daarvoor verloor de Italiaan in de kwartfinales van de Europese Spelen in Bakoe van Azerbeidzjan. Die horde heeft Morrison alvast genomen.

"Het Nederlandse team is fit en speelt geweldig volleybal", vervolgt Guidetti. "Ik denk dat ze een hele grote kans hebben om Europees kampioen te worden. Ik ga ervan genieten, zeker omdat ik er zelf niet bij betrokken ben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl