Jamie Morrison kan het bijna niet geloven, zijn ploeg staat in de EK-finale
NOS SportAangepast

Alleen goud telt voor veerkrachtige volleybalsters: wij zijn gewoon strijders!

Niet alleen op kwaliteit, maar vooral op mentale veerkracht. Zo plaatsten de Nederlandse volleybalsters zich ten koste van gastland Azerbeidzjan voor de tweede EK-finale op rij. En dat is knap in de heksenketel van Bakoe, waar het Azerbeidzjaanse publiek in het verleden al vaak de doorslag gaf.

"Dit zijn de wedstrijden die je altijd zal blijven herinneren", beaamde bondscoach Jamie Morrison. "Vijfsetters die je verliest of juist binnensleept, ik denk dat de kijkcijfers aardig zijn bij jullie. Ik ben heel trots op de speelsters."

Bondscoach Morrison hoopt op EK-finale tegen vriend Guidetti

De slotfase van de vierde set leek het kantelmoment te worden in de halve eindstrijd. In die set gaf Oranje een zekere overwinning uit handen. "Na de vierde set hebben we alleen gezegd: Dit is voorbij. We moeten dit vergeten. Het staat weer 0-0. Het team werd weer het team van het begin van de vierde set. En dat team is 'pretty good'."

Morrison hoopte op Turkije, van voorganger en goede vriend Giovanni Guidetti, als tegenstander in de finale. "Dat zou leuk zijn, als twee vrienden die een potje tennis spelen. Alleen hebben wij allebei een volleybalteam ter beschikking."

Balkestein trots na bereiken derde EK-finale: wij zijn strijders!

Aanvoerster Maret Balkestein-Grothues was dolblij met de finaleplaats. "Ons team heeft echt veerkracht getoond, dat was heel goed vandaag. Een paar jaar geleden waren we meer in paniek geraakt. Wij zijn gewoon strijders!"

Voor Balkestein wordt het na 2009 en 2015 de derde EK-finale. Nog nooit wist ze die finale te winnen, maar daar komt verandering in. "Drie keer is scheepsrecht, hè."

Geen euforie bij Buijs na bereiken finale: ik wil zó graag goud

Anne Buijs was tegen Azerbeidzjan uitblinkster aan Nederlandse zijde. Van euforie was bij haar geen sprake: "Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen, want ik wil zó graag die gouden medaille."

"Ik ben al gefocust op morgen", vervolgde ze. "Of een revanche op Servië, of een revanche op Guidetti. Dat zou allebei mooi zijn".

Guidetti: de finale moest Nederland-Servië zijn

Het werd Servië, dat Turkije met 3-0 overklaste. "Jammer", vond Guidetti, die een finale tegen zijn oude ploeg wel zag zitten. "Maar ik zei al van tevoren: als er gerechtigheid bestaat in deze sport, dan moet Servië-Nederland de finale zijn. Dat zijn de twee beste ploegen dit toernooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl