NOS NieuwsAangepast

O.J. Simpson na negen jaar vrijgelaten

De voormalige acteur en football-ster O.J. Simpson is vrijgelaten. Hij moest een straf van 33 jaar uitzitten vanwege een gewelddadige beroving in Las Vegas, maar is vanwege goed gedrag na negen jaar vrijgelaten uit de gevangenis in de staat Nevada. Op beelden die de gevangenis zelf heeft gemaakt is te zien hoe hij naar buiten loopt:

O.J. Simpson na negen jaar vrijgelaten

De 70-jarige Simpson werd iets na middernacht lokale tijd onder voorwaarden vrijgelaten. Hij staat de komende vijf jaar nog onder toezicht. Als hij zich goed gedraagt, kan die termijn worden verkort.

Waar hij naartoe gaat, is niet duidelijk. Eerder zei Simpson dat hij graag naar Florida wilde. De procureur-generaal van die staat zegt echter dat hij niet welkom is.

De vrijlating was in juli al aangekondigd. Volgens de Amerikaanse toetsingscommissie die gaat over de vrijlating, heeft Simpson zich in zijn tijd in de gevangenis aan alle regels gehouden en vormt hij geen gevaar voor de samenleving. Ook zijn leeftijd heeft meegewogen in het besluit.

Slepende rechtszaak

Simpson werd in 1995 vrijgesproken tijdens een andere zaak: de moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown en haar vriend Ron Goldman. De rechtszaak, die in de jaren 90 speelde, werd van begin tot eind live op de Amerikaanse tv uitgezonden. Achteraf zeiden juryleden dat ze Simpson toch schuldig hadden moeten verklaren.

De oud-footballspeler, die na zijn sportcarrière onder meer speelde in de filmreeks Naked Gun, werd tijdens een civiele rechtszaak wel veroordeeld. Hij moest 33,5 miljoen dollar aan schadevergoeding en smartegeld betalen. Advocaten van de familie van Ron Goldman zitten nog steeds achter hem aan.

EPA
O.J. Simpson tijdens de zaak over zijn vrijlating

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl