De militairen zijn terug in Nederland
NOS NieuwsAangepast

Militairen terug na hulp aan Sint-Maarten: 'Welkom thuis, kanjers'

  • Maino Remmers

    Verslaggever

  • Maino Remmers

    Verslaggever

"Alsof er een maaimachine over Sint-Maarten is gegaan, zo groot was de chaos", zegt kapitein Kloppenburg van de Genie op Vliegbasis Eindhoven. "Je weet in eerste instantie niet waar je moet beginnen."

De werkbesprekingen waren ook bizar, vertelt hij. "Dat collega's kwamen melden hoeveel zeilboten ze van de weg hadden gehaald en waar masten doormidden waren gezaagd om de weg vrij te maken."

Na drie weken kwamen ze vanochtend terug uit het door orkaan Irma getroffen gebied. Zo'n 100 mariniers van de Marine Spearhead Task Unit, 18 militairen van de landmacht, 18 van de luchtmacht, medisch specialisten en marechaussees.

'Het voelt alsof we daar drie maanden zijn geweest'

De lokale autoriteiten kunnen volgens defensie de orde nu prima handhaven. Bovendien is de bemanning van het marineschip Karel Doorman nog ter plaatse om hulp te bieden.

Luitenant-generaal Van Griensven verwelkomt de militairen op het platform en begint meteen over het misverstand dat de mariniers onvoldoende zouden hebben gedaan om plunderingen te voorkomen op Sint-Maarten. "Gelukkig is dat door zowel de minister van Binnenlandse Zaken als de premier meteen de kop indrukt." Zijn manschappen hebben volgens hem hun werk naar omstandigheden goed kunnen doen.

"We wisten heel snel wie er aan de touwtjes trok op Sint-Maarten. Na een paar dagen was de orde hersteld en konden we goed aan de slag", zegt een marinier. De veerkracht van de eilandbewoners wordt benadrukt. "De puinhoop was echt enorm was en het nog lang zal duren voordat het eiland er weer bovenop komt. Maar de eerste blaadjes zitten alweer aan de bomen", vertelt een andere marinier.

Rode roos

De taak op Sint-Maarten is moeilijk te vergelijken met een missie van een half jaar in een oorlogsgebied. Echte plunderingen zeggen de militairen niet gezien te hebben. "Die waren er vooral voor en zelfs tijdens de orkaan al, toen waren wij nog in Nederland."

Ondanks de relatief korte duur van deze missie krijgen alle terugkerende militairen traditiegetrouw een rode roos van het ontvangstcomité. In de hal staat een familie te wachten, met spandoek: "welkom thuis, kanjers".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl