Pelikaan aangekomen op Sint-Maarten
NOS NieuwsAangepast

Dode en gewonde op Sint-Maarten, eerste hulp aangekomen

Op Sint-Maarten is zeker een dode gevallen bij de orkaan Irma. Er zijn meerdere mensen gewond geraakt, heeft minister Plasterk van Koninkrijksrelaties gezegd. Over de identiteit van de slachtoffers is niets bekend.

Eerder was al bekend dat op het Franse deel van Sint-Maarten zeker vier doden zijn gevallen. Op de Nederlandse eilanden Saba en Sint-Eustatius zijn voor zover bekend geen slachtoffers.

Pelikaan aangekomen

Rond 20.30 uur Nederlandse tijd heeft het hulpschip Pelikaan aangelegd in de haven van Sint-Maarten. Het schip dobberde enkele uren voor de kust, omdat onderzocht moest worden of de vaargeul vrij was. Vanaf nu wordt het schip met voedsel, water, vrachtauto's en andere hulpgoederen uitgeladen.

Twee hulpvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht zijn vanaf vliegbasis Eindhoven vertrokken naar het rampgebied. Ze gaan eerst naar Curaçao en daarvandaan naar Sint-Maarten. Aan boord zijn honderd militairen, voedsel en drinkwater.

Water, voedsel en extra militairen voor de getroffen eilanden

Het zwaar beschadigde vliegveld van Sint-Maarten gaat later vandaag weer open voor militair verkeer. De kustwacht voert een testvlucht uit, om de baan en de systemen te testen. Als dat goed gaat, kunnen vanaf komende nacht ook andere vliegtuigen landen.

'Geen contact'

Ondertussen verloopt de communicatie met de autoriteiten op Sint-Maarten nog altijd moeizaam, zei Plasterk na een gesprek met de premier van het eiland. "Het dak ligt van zijn kantoor en hij heeft geen contact met anderen." Het openbaar bestuur is daardoor niet functioneel.

De minister herhaalde zijn belofte aan de Bovenwindse Eilanden dat Nederland alle mogelijke hulp zal bieden. Vijftig politiemensen zijn van Curaçao onderweg naar Sint-Maarten om de lokale politie te ondersteunen bij het handhaven van de orde. Eerder vandaag waren er berichten over plunderingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl