ANP

Het vliegveld van Sint-Maarten gaat vandaag nog open voor militaire vliegtuigen, zegt marinecommandant De Vin tegen de NOS. Dat betekent dat toestellen met hulpgoederen vannacht of morgen terecht kunnen op Princess Juliana Airport.

De kustwacht voert de komende uren een testvlucht uit, om de baan en de systemen te testen. De eerste hulpvlucht vanaf vliegbasis Eindhoven is inmiddels onderweg naar Curaçao; daarvandaan gaat de hulp naar Sint-Maarten.

Water, voedsel en extra militairen voor de getroffen eilanden

De marine probeert ook om het hulpschip Zr. Ms. Pelikaan aan te leggen in de haven van Sint-Maarten. Dat schip heeft onder meer water, voedsel en vrachtwagens geladen. Als het lukt om de Pelikaan in de haven te krijgen, wordt onderzocht of de grotere Zr. Ms. Zeeland ook kan afmeren.

Orkaan Irma raasde gisteren over de Bovenwindse Eilanden. Sint-Maarten is een van de zwaarst getroffen gebieden. Op het Nederlandse deel is zeker een dode gevallen. Ook zijn er meerdere gewonden. Op het Franse deel van het eiland zijn zeker vier mensen omgekomen. Aanvankelijk werden acht doden gemeld, maar dat aantal is door de Franse regering aangepast.

Plunderingen

Defensie heeft bevestigd dat op Sint-Maarten is geplunderd. Op welke schaal dat is gebeurd, is niet duidelijk. Evenmin is bekend of er op het eiland ook mensen met wapens rondlopen. Defensie kan berichten daarover niet bevestigen. Wel zegt een woordvoerder dat "het openbaar bestuur nog geen grip heeft op wat er gebeurt".

De marine voert sinds gisteravond vluchten uit om de schade op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius in kaart te brengen. Op Sint-Maarten is die enorm. Premier Rutte sprak van een orkaan "van epische omvang". Op de twee kleinere eilanden lijkt de schade mee te vallen.

STER reclame