Rutte: orkaan Irma van epische omvang
Er is nog steeds niet bekend of de orkaan Irma slachtoffers heeft gemaakt op Sint-Maarten. Dat zei premier Rutte na crisisberaad van de meest betrokken ministers over de situatie op Sint-Maarten. Door de vernielingen is de communicatie nog steeds beperkt.
Rutte voegde eraan toe dat het om een orkaan van epische omvang gaat. "Een orkaan van deze omvang heeft zich nog maar zelden voorgedaan."
Rutte noemde de materiële schade op Sint-Maarten heel groot en sprak van een grootschalige verwoesting van infrastructuur, huizen en bedrijven. "Huizen staan onder water, de auto's drijven door de straten. Bewoners zitten in het donker in verwoeste huizen en zijn van de buitenwereld afgesloten."
Voedsel en water voor 40.000 mensen
Het kabinet wil er de komende vijf dagen alles aan doen om met vliegtuigen voedsel en water naar de ongeveer 40.000 inwoners van het Nederlandse deel van Sint-Maarten te brengen. De prioriteit ligt bij het herstel van het vliegveld.
Volgens minister Plasterk is er inmiddels één evacuatie geweest op Sint-Maarten om patiënten uit het ziekenhuis te halen die onmiddellijke hulp nodig hadden.
De actuele hulp bestaat eruit dat we de komende vijf dagen 40.000 mensen voedsel en water willen brengen.
Vanmiddag komt marineschip Pelikaan aan bij Sint-Maarten. Het heeft behalve voertuigen en materieel ook instrumenten aan boord om drinkwater aan te maken. Het patrouilleschip Zeeland ligt voor de kust van Sint-Maarten, maar kan niet aan land komen. Wel heeft het middelen aan boord op schoon drinkwater te maken.
Een kleiner schip, de Poema, is ook onderweg. Die is bedoeld om te pendelen tussen grote schepen en het land.
Defensie stuurt ook een vrachtvliegtuig, een KDC10, naar de Antillen. Die gaat naar Curaçao. Van daaruit gaat een ander toestel spullen naar Sint-Maarten vervoeren zodra het vliegveld weer open is.
Rutte benadrukte dat het kabinet intens meeleeft. Nederland werkt bij de hulpverlening in het getroffen gebied samen met Frankrijk. "De lijnen zijn politiek en militair heel kort." Op Saba en Sint-Eustatius lijken geen slachtoffers te zijn gevallen.
Plasterk zei dat hij berichten over plunderingen niet kan bevestigen, maar dat op Sint-Maarten Nederlandse militairen kunnen helpen de openbare orde te handhaven en dus ook plunderingen te voorkomen.
De premier riep de Nederlandse bevolking op de mensen in het Caribisch gebied financieel te steunen.