ANP
NOS NieuwsAangepast

'Kritiek premier Sint-Maarten op mariniers is klinkklare onzin'

De Commandant Zeestrijdkrachten, Rob Verkerk, heeft felle kritiek op premier William Marlin van Sint-Maarten. Die zegt in een interview met NRC dat Nederlandse mariniers niets hebben gedaan tegen de plunderingen op het eiland na de orkaan Irma.

"Er werd geplunderd, de mariniers keken ernaar en deden niets", zegt Marlin. Verkerk noemt dat klinkklare onzin. "Mijn mensen hebben binnen de grenzen van hun mogelijkheden vanaf het eerste moment handelend opgetreden", schrijft de baas van de mariniers op Twitter.

Ook minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weerspreekt de kritiek van de premier. "Het is nonsens", zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal. "Nederlandse hulpverleners hebben juist heel goed werk gedaan, inclusief handhaving, terwijl dat een taak was van de lokale politie. Als de Nederlanders er niet waren geweest, was de humanitaire ramp veel groter." Ook minister Hennis van Defensie zegt dat de Nederlanders uitstekend werk hebben gedaan.

Plasterk zei verder dat hij gisteravond heeft gebeld met premier Marlin en dat die ontkende dat er een interview met NRC is geweest. "Heel vreemd, ik ga er verder niet op in."

Onhandig

Ook Tweede Kamerleden reageren met onbegrip op de uitspraken van Marlin. VVD-Kamerlid Bosman noemt de kritiek onhandig en ontijdig. Volgens hem is de bevolking van Sint-Maarten juist blij met de inzet van de krijgsmacht. SP-Kamerlid Van Raak zegt dat bestuurders op Sint-Maarten al jaren falen en dat het makkelijk is de schuld dan af te schuiven op Nederland. "Dat zijn we gewend, maar het doet pijn dat het ook nu gebeurt, nu er een ramp is."

Volgens premier Marlin zijn ruim voordat Irma het eiland verwoestte afspraken gemaakt over het handhaven van de veiligheid. In de communicatie tussen Nederlandse militairen en de lokale politie zou vervolgens iets zijn misgegaan. Hij zegt dat niemand kwam om de avondklok te handhaven.

Marlin zegt dat de mariniers die nog op Sint-Maarten zijn nu "prima werk" doen bij de beveiliging van het vliegveld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl