Een meisje rijdt met haar brommer in de buurt van vulkaan Agung
NOS NieuwsAangepast

Priester: seksende toeristen veroorzaken vulkaanuitbarsting Bali

De dreigende vulkaanuitbarsting op het Indonesische eiland Bali is te wijten aan buitenlandse toeristen die seks hadden op de berg Agung. Dat zegt een priester in een nabijgelegen dorp.

De Agung is een populaire plek voor wandelaars en die hebben de berg boos gemaakt, zegt de priester uit het dorp Muntig. Volgens hem hebben witte mensen op de berg seks gehad en gemenstrueerd.

Meer evacués

De Agung is nog altijd erg onrustig en steeds meer omwonenden verlaten het gebied uit angst voor een uitbarsting. Bijna 135.000 mensen hebben nu hun huis verlaten. Ze worden opgevangen in tenten, overheidsgebouwen en gymzalen in de buurt.

In het bedreigde gebied rond de berg loopt nog veel vee rond. De autoriteiten proberen de 30.000 dieren in veiligheid te brengen, omdat het vee een belangrijke inkomstenbron is voor de bevolking.

Bali is een populaire vakantiebestemming voor toeristen uit onder meer Europa, Australië, China en Japan. Vanwege de dreigende vulkaanuitbarsting zou een deel van hen wegblijven. Onder meer Singapore en Australië hebben hun reisadvies aangescherpt. Het toeristenbureau van Bali roept reizigers op om toch naar het eiland te gaan. Alle vluchten gaan door en buiten de directe omgeving van de Agung is het hele eiland veilig, schrijft de organisatie.

Voor oudere omwonenden roept de rommelende Agung herinneringen op aan 1963, toen de vulkaan voor het laatst uitbarstte en 1100 levens eiste. "Toen werd niemand geëvacueerd tot het echt gevaarlijk was. Het leven ging door, terwijl as en rotsblokken op ons vielen. Daarna kwam de grote stroom lava die alles verwoestte", zegt een 82-jarige vrouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl