File
NOS NieuwsAangepast

'Nieuw kabinet wil hogere boetes voor verkeershufters'

Het nieuwe kabinet wil hardnekkige verkeersovertreders zwaarder bestraffen. Bronnen die bekend zijn met de mobiliteitsagenda van de nieuwe coalitie hebben dat gezegd tegen De Telegraaf. Verder gaan boetes voor minder ernstige verkeersdelicten omlaag, investeert Rutte III meer geld in asfalt en komen er buiten de Randstad meer treinen, schrijft het dagblad.

Ook zouden de partijen de verkeersveiligheid willen verbeteren door de snelwegverlichting 's avonds en 's nachts op veel plekken weer aan te zetten. Rijkswaterstaat krijgt volgens De Telegraaf de opdracht om alle lantaarns te voorzien van ledlampen. Ook de spitsstroken moeten vaker opengaan en de maximumsnelheid van 130 kilometer blijft op veel plekken in stand.

Het idee van zwaardere straffen voor notoire wegpiraten en lagere boetes voor minder zware gevallen is niet nieuw. Het huidige kabinet kondigde eerder dit jaar al aan een dergelijk systeem te onderzoeken.

Kastjes

Al eerder werd bekend dat de vier partijen werken aan een kilometerheffing voor vrachtverkeer, iets waar de huidige minister Schultz tegen is. Volgens De Telegraaf willen de partijen dat zo snel mogelijk invoeren, zonder dat er kastjes geïnstalleerd te hoeven worden in trucks.

Op het gebied van treinen hebben de christelijke partijen meer sprinters bedongen tussen Apeldoorn en Enschede en tussen Zwolle en Leeuwarden, schrijft het dagblad. 100 miljoen euro zou worden gereserveerd voor uitbreiding van het fietssnelwegennetwerk in Nederland.

'Goed principe'

VVD-minister Schultz vindt het een goed principe om mensen die vaker in de fout gaan een hogere boete te geven. Ze zegt dat er al langer over een dergelijke maatregel gesproken wordt in de Tweede Kamer. "Het houdt eigenlijk in dat als je lak hebt aan boetes, je een zwaardere straf krijgt."

Ze zegt niet te weten of het plan nu deel uitmaakt van de formatie, waar haar partij bij betrokken is. "En daar ga ik het ook niet over hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl