Bij de Canon in het Openluchtmuseum wordt de hele geschiedenis van Nederland weergegeven
NOS NieuwsAangepast

'Kinderen verplicht naar het Rijksmuseum? Stuur ze naar Arnhem!'

"Als je kinderen goed aan de Nederlandse cultuur en geschiedenis wilt laten proeven, moeten ze juist naar onze Canon van Nederland komen", zegt Willem Bijleveld van het Openluchtmuseum in Arnhem. Hij is voorstander van een breder cultuurpakket voor kinderen, waar VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bij de formatie over praten. "Breder dan alleen het Rijksmuseum."

De onderhandelaars van de partijen denken eraan om scholieren minstens één keer tijdens hun schooltijd het Rijksmuseum te laten bezoeken. "Een museum met prachtige Nederlandse kunst", erkent Bijleveld. "Maar niet voor niets leent het Rijksmuseum ons vijftig stukken uit, juist om ze in de goede historische context te zetten."

Nederlandse geschiedenis

"Bevreemdend", noemt de Arnhemse museumdirecteur het Haagse plan. "Het enige excuus dat ik kan bedenken is dat ze de Canon over het hoofd hebben gezien omdat het pas sinds afgelopen zaterdag open is." De overdekte tentoonstelling toont een samenvatting van de gehele geschiedenis van Nederland.

"Die is juist ook bedoeld als onderwijs voor jongeren, om ze meer bij te brengen over die geschiedenis van Nederland", zegt Bijleveld. "Dus wat mij betreft zou het een gemiste kans zijn als ze alleen maar een bezoek aan het Rijksmuseum en de Tweede Kamer brengen."

Zolang er geen goed budget bij komt, blijft het luchtfietsen.

Willem Bijleveld, Openluchtmuseum Arnhem

Bijleveld vindt het idee van één museum te beperkt. "Een breder cultuurpakket voor kinderen betekent meer dan alleen ons museum of het Rijksmuseum bezoeken. Daar horen ook theatervoorstellingen en andere musea bij."

Hoe het verplichte bezoek aan een museum gefinancierd moet worden, ziet de directeur ook nog niet. "Het vervoeren van alle Nederlandse schoolkinderen kost veel geld. Wil je ze allemaal naar Arnhem krijgen, dan kost dat al een kleine 2 miljoen euro per jaar. De plannen zijn dus prachtig, maar zolang er geen goed budget bij komt, blijft het luchtfietsen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl