'Scholieren verplicht naar Rijksmuseum en Tweede Kamer'
Scholieren moeten minstens één keer tijdens hun schooltijd het Rijksmuseum en de Tweede Kamer bezoeken. Dat hebben de onderhandelaars van de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken, meldt De Telegraaf.
De bezoeken zijn volgens de krant onderdeel van een breder cultuurpakket, waar ook extra aandacht voor de grondwet en het Wilhelmus deel van uitmaken. Het pakket moet leerlingen op een positieve manier bijspijkeren over de Nederlandse identiteit, schrijft de krant.
Eerder meldde het AD dat leerlingen meer moeten leren over de tekst, de betekenis en de melodie van het volkslied. De partijen zouden de jongeren ook op hun achttiende verjaardag een boekje willen geven over de geschiedenis van Nederland.
Overigens zijn veel onderwerpen uit de Nederlandse geschiedenis al verplichte kost. Op de basisschool en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs moet de Canon van Nederland behandeld worden, die bestaat uit 50 onderwerpen, waaronder Erasmus, Willem van Oranje, Michiel de Ruyter, Rembrandt, Hugo de Groot, de Statenbijbel, Vincent van Gogh en Anne Frank. Ook de slavernij is een verplicht onderwerp in het geschiedenisonderwijs.
Ministersposten
De onderhandelaars hebben zich gisteren beziggehouden met de ministersposten. Nog niet met de poppetjes, wel wordt er gesproken over extra ministers. De vorige coalitie schrapte vanwege de bezuinigingen enkele posten. Gedacht wordt aan onder meer een nieuwe minister van Landbouw, een minister van Klimaat en Energie en een minister van Migratie en Integratie.
Ook is gesproken over financiële plannen voor de komende vier jaar. Ingewijden achten het aannemelijk dat daar de komende dagen overeenstemming over wordt bereikt.