Kinderen krijgen uitleg in het Rijksmuseum
NOS NieuwsAangepast

Kinderen naar Rijks: welke kunst moeten ze wel/niet zien?

  • Rachid Bouazzaoui

    redacteur Online

  • Rachid Bouazzaoui

    redacteur Online

De onderhandelaars van de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie denken eraan om scholieren minstens één keer tijdens hun schooltijd het Rijksmuseum te laten bezoeken.

Nu is het al druk in het Rijks, maar als het er echt van komt verdubbelt het aantal jonge bezoekers. Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits verwacht geen chaotische taferelen. "Vorig jaar kwamen 150.000 schoolkinderen naar het museum en we krijgen nooit klachten over dat er te veel kinderen zijn. Mensen vinden het juist prachtig."

Hij is niet bang voor rondrennende kinderen tussen de kunstwerken. "Het bijzondere is dat als kinderen in een museum komen ze vanzelf rustig worden", zegt hij. "Als je voor de Nachtwacht staat, krijg je er meteen ontzag voor. En dat geldt voor kinderen ook. Dus rennende schoolklassen hebben we eigenlijk nooit."

8000 objecten

Dat alle kinderen verplicht het Rijksmuseum moeten bezoeken is een droom van Dibbits. "Grappig genoeg heb ik die droom tien jaar geleden uitgesproken in Den Haag. En het is fantastisch dat het nu werkelijkheid wordt."

De museumdirecteur wil niet zeggen of hij een rol heeft gespeeld bij de onderhandelingsafspraak. "We hebben hier al heel lang aan gewerkt. Dit soort dingen komen tot stand door heel veel mensen die er op de achtergrond aan werken."

Het Rijksmuseum heeft 8000 objecten die de kinderen kunnen bekijken. Maar welke moeten ze echt zien? Directeur Taco Dibbits heeft er vijf uitgezocht.

De Nachtwacht van Rembrandt

Volgens Dibbits is de Nachtwacht het "mooiste schilderij ooit". Hij vergelijkt het met een klassenfoto waarbij alle kinderen in een rij gaan staan. "Rembrandt schilderde dan het moment vóórdat iedereen op zijn plek staat. Hij was de eerste in de geschiedenis die dat deed."

Het melkmeisje van Johannes Vermeer (ca. 1660)

Dibbits noemt Het Melkmeisje van Johannes Vermeer een internationaal topstuk. "Je ziet een scène uit het dagelijks leven in de 17e eeuw. Als Instagram had bestaan, had het zo gepost kunnen worden."

​Winterlandschap met schaatsers van Hendrick Avercamp (1608)

"Een typisch Hollands tafereel", zegt Dibbits. "Iedereen is op het ijs te vinden, arm en rijk." Ook vindt hij het een grappig doek. "Wie goed kijkt, ontdekt allemaal leuke details, zoals het poepende mannetje en een flikflooiend stelletje."

Poppenhuis van Petronella Oortmans (ca. 1686 - 1710)

Het poppenhuis laat zien hoe de allerrijksten in de 17e eeuw eeuw leefden. "En hoe ook deze miniaturen door de beste kunstenaars uit die tijd zijn gemaakt", zegt de museumdirecteur. "Kinderen ontdekken de overeenkomsten en verschillen met hun eigen huis."

FK 23 Bantam van Frits Koolhoven (1918)

"Dit is de grote verrassing voor leerlingen omdat hier techniek, kunst en geschiedenis samenkomen", aldus Dibbits.

Maar er zijn ook kunstwerken die minder geschikt zijn voor kinderen. Taco Dibbits heeft een aantal werken geselecteerd die volgens hem te heftig zijn.

De lijken van de gebroeders De Witt van Jan de Baen (ca. 1672 - ca. 1675)
De kindermoord in Bethlehem van Cornelisz van Haarlem (1590)
Sater en Nimf van Gerard van Honthorst

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl