NOS NieuwsAangepast

Warenhuisketen HEMA staat in de etalage

Eigenaar Lion Capital van de HEMA heeft de warenhuisketen officieel in de etalage gezet. De Britse investeringsmaatschappij onderzoekt samen met de HEMA wat "de strategische opties voor de toekomst van het bedrijf zijn, inclusief een mogelijke verkoop van de onderneming".

Het gerucht over plannen voor een verkoop aan een andere partij, investeerder of retailer, of een beursgang zong al een paar maanden rond. Sinds 2015 wordt de HEMA opgepoetst voor een verkoop door in te zetten op omzetgroei, het wegwerken van de verliezen, en het opkrikken van de winstmarges.

"Een beursgang zou voor een retailbedrijf als Hema een goede zaak zijn, maar het nadeel is dat het twee à drie jaar duurt voordat dat is afgerond en alle aandelen naar de markt zijn gebracht", zegt Cees Maas, oud financiëel topman van ING en adviseur bij de private equity-investeerder Cerberus. "Zoveel tijd zal Lion Capital niet willen nemen, temeer daar ze al tien jaar in Hema zitten en dat is voor een private equitybedrijf echt erg lang. Een verkoop aan een andere investeerder gaat een stuk sneller."

Dieptepunt

Lion Capital kocht de Hema in 2007 voor 1,3 miljard euro maar wilde er in 2010 eigenlijk alweer vanaf, doch kreeg het niet verkocht. Eén van de geïnteresseerden zou supermarktketen Ahold zijn geweest. Vervolgens kwam er een economische en financiële crisis overheen, en verzeilde ook de Hema in zwaar weer met dieprode verliezen.

In de afgelopen tien jaar waren er maar twee jaren met winst, in de overige jaren was sprake van veel verlies. Het dieptepunt was 2014 met een verlies van 189 miljoen euro. In 2015 liep het verlies terug naar 72 miljoen en vorig jaar was het verlies geslonken naar 26 miljoen.

HEMA-Topman Tjeerd Jegen werkte de afgelopen jaren enorme onverkochte voorraden en overvolle magazijnen weg, drong de verliezen op voedsel terug, bedong betere inkoopvoorwaarden, en breidde flink uit in het buitenland, waar het Hema-concept goed aanslaat.

Seizoen

Bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal blijkt dat het met de omzet de goede kant op gaat, maar met de winst wil het nog niet lukken. De warenhuisketen boekte een omzet van 287 miljoen euro, ruim drie procent meer. Maar onderaan de streep staat een verlies van 29 miljoen euro, bijna 20 miljoen meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Toch spreekt topman Jegen van een sterk kwartaal.

Het verlies is het gevolg van de kosten voor de herfinanciering van de schulden en leningen. Dat kostte 20 miljoen. Maar ook zonder deze eenmalige kostenpost blijft er een verlies, ook al wordt het minder.

Bij HEMA werken 11.000 mensen, in ruim 700 winkels. Driekwart van de 1,2 miljard jaaromzet wordt behaald in Nederland, de rest komt uit België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl