ANP
NOS NieuwsAangepast

'Hema gaat zeker niet het ravijn in zoals V&D'

 • Jeroen Schutijser

  Verslaggever economie

 • Jeroen Schutijser

  Verslaggever economie

De nieuwe topman van de Hema, Tjeerd Jegen, is ervan overtuigd dat het met de Hema niet zo slecht afloopt als met V&D. "We gaan zeker niet het ravijn in. Winkels die een sterk eigen merk hebben, kunnen alle stormen in de detailhandel doorstaan. Dan heb ik het over de Hema, maar ook over Ikea, Zara of H&M. We zijn op de weg terug."

Dat zei Jegen vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. "Bedrijven die ten onder gaan, zijn de winkels die alleen maar andere merken verkopen."

 • HEMA
  Opening van de Hema in 1926
 • HEMA
  Opening van een Hema-winkel in 1958
 • HEMA
  Ook in de jaren 50 was de rookworst er al
 • HEMA
  Tompoucen voor 10 cent in jaren 50
 • HEMA
  Winkelmedewerkers in 1960
 • HEMA
  Kassamedewerkers in de jaren 60

De Hema, met alleen al in ons land 550 winkels, heeft moeilijke jaren achter de rug. Met als dieptepunt 2014, toen het verlies opliep tot 190 miljoen euro. Maar nu ziet het warenhuis de omzet al zes kwartalen op rij stijgen en het verlies teruglopen. Probleem is volgens veel analisten toch de enorme bruto schuldenlast. Die bedraagt meer dan 800 miljoen euro.

Jegen wil er niet veel woorden aan vuil maken: "Kan ik weinig aan veranderen, aan die schulden. Wat ik wel kan veranderen, is de winstgevendheid. Daar ben ik mee bezig, en met mij 18.000 medewerkers."

Nederland telt veel Hema-winkels, waarvan veel in kleine dorpen. Veel van die winkels zouden verlies lijden, maar dat ontkent de topman. "Het aantal winkels met rode cijfers is te tellen op de vingers van twee handen. Nog geen tien dus. Da's een heel normaal aantal. Die filialen zijn we aan het ombouwen om ervoor te zorgen dat ze weer winst gaan maken. Dus we gaan absoluut geen Hema-winkels sluiten hier."

De Hema was de afgelopen jaren vooral bezig met het openen van winkels in Frankrijk en Spanje, maar nu komt Duitsland in de spotlights. Met ruim 80 miljoen consumenten is de Duitse markt enorm interessant, maar het aantal Hema's bedraagt daar nu slechts 10. En die winkels zitten vooral vlak over de grens.

"Als je kijkt naar onze internet-omzetten in Duitsland, dan komen de meeste bestellingen uit steden als Hamburg, München, Berlijn en Keulen. We leren dus van internet dat in die plaatsen enorme kansen voor ons liggen. We hebben nu besloten om in ieder geval in die steden begin 2017 Hema's te openen", aldus Jegen, die eraan toevoegt: "In Duitsland zou ik graag nog honderden winkels willen openen."

 • HEMA
  Hema logo's van 1926 tot 1957
 • HEMA
  Hema logo's van 1957 tot nu

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl