ANP
NOS NieuwsAangepast

Recordomzet voor de HEMA

De HEMA heeft een recordjaar achter de rug. De verkopen stegen in het boekjaar 2016 met 4,7 procent tot 1,19 miljard euro. Niet eerder boekte de warenhuisketen zo'n hoge jaaromzet. De omzet werd gestuwd door meer klanten die meer kochten, door meer winkels, en meer online-verkopen.

HEMA schrijft nog wel steeds rode cijfers, al wordt dat elk jaar minder: 26 miljoen in 2016, 72 miljoen in 2015, en 189 miljoen euro in 2014. In de afgelopen tien jaar heeft het bedrijf maar twee jaar winst gemaakt: in 2011 en 2012.

Het nettoverlies in het laatste kwartaal liep terug naar 300.000 euro door onder meer een recordomzet in de periode voor de kerstdagen.

Het totale aantal winkels steeg met 24 tot ruim 700. HEMA heeft nu 11.000 medewerkers. Naast winkels in Nederland en België, opende HEMA vorig jaar vijftien nieuwe winkels in Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het plan is om dit jaar nog 's 25 nieuwe winkels buiten Nederland en België te openen.

Meer klanten

In het afgelopen vierde kwartaal - met Sinterklaas en Kerstmis - steeg de omzet nog harder, met 9,2 procent. Het jaarresultaat werd gestuwd door succesvolle assortimentsvernieuwingen (zoals de Back to school-collectie) en ook hogere internet-verkopen.

Tjeerd Jegen, topman van de HEMA, is erg tevreden over de prestaties in 2016: "We hebben meer klanten weten te trekken en dat heeft geresulteerd in een hoger marktaandeel en een recordomzet. Door onze nieuwe kledingcollectie zijn we uitgegroeid tot marktleider in de Nederlandse kledingbranche. We liggen op koers."

Kenners denken dat het omvallen van warenhuisketen Vroom en Dreesmann de HEMA geen windeieren heeft gelegd. Dat bedrijf was onder meer de nummer 1 in de markt van schoolspullen. Veel scholieren kopen nu bij de HEMA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl