EPA

Myanmar heeft de uitnodiging aan de VN voor een bezoek aan Rakhine, de regio waar de Rohingya-vluchtelingen vandaan komen, ingetrokken. Dat hebben VN-medewerkers aan de BBC laten weten. De Myanmarese autoriteiten hebben geen reden voor hun besluit opgegeven.

Sinds de militaire operaties in Rohingya-gebied en de massale uittocht van Rohingya naar Bangladesh is de VN niet welkom in Rakhine. Het voor vandaag geplande eerste bezoek werd door de VN gezien als een eerste stap naar een humanitaire hulpoperatie in het gebied.

Zo'n 480.000 leden van de Rohingya-moslimminderheid zijn de afgelopen weken naar Bangladesh gevlucht. Ze besloten te vertrekken uit angst voor het geweld van het Myanmarese leger.

Wraakoperatie

Nadat Rohingya-rebellen eind augustus een twintigtal politieposten hadden aangevallen en elf agenten hadden gedood, sloeg het leger hardhandig terug. Daarbij werden dorpen platgebrand en dorpelingen verjaagd en vermoord. Volgens VN-secretaris-generaal Guterres maakt het overwegend boeddhistische Myanmar zich schuldig aan etnische zuiveringen om de moslims het land uit te jagen.

Politiek leider Aung San Suu Kyi houdt vol dat het leger alleen jaagt op de Rohingya-militanten. Afgelopen week zei ze de terugkeer van de Rohingya-bevolking voor te bereiden, maar de VN gaat ervan uit dat de vluchtelingen nog lang in Bangladesh zullen bivakkeren. De meeste Rohingya hebben geen papieren, die zijn afgenomen. Zonder papieren komen ze Myanmar niet meer in.

Het Wereldvoedselprogramma van de VN houdt er rekening mee dat in totaal 700.000 vluchtelingen uitwijken naar Bangladesh. Vandaag spreekt de VN-Veiligheidsraad over de Rohingya-crisis. Amnesty International vraagt de VN een wapenembargo in te stellen tegen Myanmar.

Ook dit is Myanmar

STER reclame