Correspondent Joeri Boom hoort verhalen van Rohingya-vluchtelingen

"Aan de overkant ligt Myanmar, daar zijn de rookpluimen te zien." Correspondent Joeri Boom vangt een groep hongerige en dorstige Rohingya-vluchtelingen op die aankwam in Bangladesh en reist met ze mee naar een overvol vluchtelingenkamp. "Ik tril over mijn hele lichaam", vertelt een vrouw die de hele dag nog niks heeft gegeten of gedronken.

Meer dan 400.000 Rohingya zijn de afgelopen drie weken hun thuisland Myanmar ontvlucht vanwege de zuiveringen die daar plaatsvinden. Het leger brandt dorpen plat en verjaagt de inwoners.

De Rohingya zijn een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Ze leven vooral in de arme deelstaat Rakhine.

Andere verhalen uit Myanmar van vandaag

De Vlaamse hulpverlener Wille Legendre zit momenteel in het grensgebied tussen Myanmar en Bangladesh. Hij vertelt over de gruwelijkheden die hij ziet in het opvangkamp.

De regeringsleider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, heeft in het parlement een toespraak gehouden over de gewelddadigheden. Ze verdedigde het beleid van de regering.

De Nederlandse ambassadeur in Myanmar was teleurgesteld over die speech. Het is de voormalig Nobelprijswinnares voor de Vrede volgens hem niet gelukt om het vertrouwen te herstellen: "We vreesden ontkenning en hoopten op een boodschap van medeleven en gerechtigheid: geen van beide is uitgekomen."

STER reclame