NOS NieuwsAangepast

Na brandbommen hutjemutje in de moessonregen: het is zwaar voor de Rohingya

"Het strand ligt vol met dode koeien van families die hun vee proberen mee te nemen op de vlucht." Correspondent Joeri Boom is in Bangladesh, vlak bij de grens met Myanmar. Het is het gebied waar Rohingya belanden als ze vluchten voor het geweld in de Myanmarese deelstaat Rakhine.

"Ik zag bij een grensrivier hoe een klein bootje de oversteek waagde en het redde, want er slaan ook boten om", vertelt Boom in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. "De familie was uitgeput, ze zegen ineen op het strand. We gaven ze water en probeerden met ze te spreken. Het zijn geen mooie taferelen hier."

Mensen beginnen te vertellen, nog zonder je erom vraagt.

Correspondent Joeri Boom

De verhalen die Boom te horen krijgt, zijn schrijnend. "Mensen beginnen te vertellen, nog zonder je erom vraagt, omdat ze het gewoon kwijt moeten. Ze vertellen over de vlucht van dorp naar dorp nadat militairen in hun eigen dorp tekeer zijn gegaan en hutjes in brand hebben gestoken." Aan de overkant van het water ziet Boom vijf rookpluimen van brandende dorpjes.

Meer dan 400.000 Rohingya zijn de afgelopen drie weken hun thuisland Myanmar ontvlucht vanwege de zuiveringen die daar plaatsvinden. Het leger brandt dorpen plat en verjaagt de inwoners. De Rohingya zijn een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Ze leven vooral in de arme deelstaat Rakhine.

Brandende huizen in Rakhine

"De vluchtelingen vertellen over de boeddhistische milities die de politie en het leger helpen", vertelt Boom. "Die steken de huisjes in brand en gooien brandbommen. Ik sprak met een jongen die zijn beide benen had verbrand en die gedragen moest worden. Die was ook op het strand aangekomen en werd het land in gedragen."

Boom vertelt over wat er vervolgens met de vluchtelingen gebeurt. "Ze worden op vrachtwagens geladen, zitten dan met zijn zestigen in de laadbak en komen in kampen terecht waar aan alles een gebrek is." Het schort in de kampen aan water, eten, medische zorg en hygiëne.

Het is zo druk dat mensen halve tentjes neerzetten in rijstvelden die permanent onder water staan.

Joeri Boom

"Het is zwaar, heel zwaar voor deze Rohingya-vluchtelingen. Het is hutjemutje hier", vertelt Boom, die een geïmproviseerd kamp bezocht. "Het is zo druk dat mensen halve tentjes neerzetten in rijstvelden die permanent onder water staan."

Vluchtelingen zetten geïmproviseerde tenten op van uitgedeelde zeilen. Moessonregens zetten de tenten nog verder onder water. Bangladesh is wel bezig met het bouwen van betere onderkomens.

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Dat het zo druk is, komt mede doordat er weinig internationale organisaties in het gebied zitten, maar het heeft ook een andere reden. "Er zaten al ongeveer 400.000 Rohingya in deze regio van Bangladesh. Want dit probleem, of eigenlijk deze ellende, is al heel lang gaande."

De Rohingya worden door veel mensen uit Mynamar namelijk gezien als illegale immigranten uit Bangladesh. Ze zijn al jaren slachtoffer van grootscheeps geweld. Eind augustus laaide dat geweld op nadat Rohingya-strijders een aantal politieposten hadden aangevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl