Leger Myanmar: Rohingya zelf schuld aan vluchtelingencrisis
De hoogste militair van Myanmar, Min Aung Hlaing, geeft Rohingya-extremisten de schuld van de vluchtelingencrisis. Uit angst voor het geweld van het leger zijn honderdduizenden Rohingya de afgelopen weken de grens overgestoken met Bangladesh.
De generaal zegt dat de militaire operatie pas op gang is gekomen na 93 botsingen met militanten. Volgens hem reageert het leger alleen op aanvallen tegen veiligheidsmensen, die eind augustus begonnen.
Rohingya vielen op 25 augustus politieposten aan in de noordelijke staat Rakhine. Daarbij kwamen 12 mensen om het leven. Gevluchte Rohingya zeggen dat het leger daarna dorpen in brand heeft gestoken en burgers heeft aangevallen.
Volgens de generaal willen Rohingya-extremisten een islamitisch bolwerk vestigen in Rakhine. Myanmar is overwegend boeddhistisch, de Rohingya zijn islamistisch.
'Etnische zuivering'
De VN heeft gewaarschuwd dat aanvallen tegen de Rohingya in Myanmar kunnen leiden tot een etnische zuivering. Secretaris-generaal Antonio Guterres heeft gezegd dat leider Aung San Suu Kyi nog één kans heeft het leger te stoppen voordat de situatie volkomen uit de hand loopt.
Myanmar ligt internationaal onder vuur vanwege de situatie van de Rohingya. De afgelopen weken zijn volgens de VN ruim 400.000 leden van de moslimminderheid naar Bangladesh gevlucht.