
Senaat VS wil Facebook, Google en Twitter horen in onderzoek Rusland
De Amerikaanse Senaatscommissie die Russische beïnvloeding van de verkiezingen onderzoekt, heeft drie grote techbedrijven uitgenodigd. Facebook, Google en Twitter wordt gevraagd uitleg te geven of en op welke manier Rusland via sociale media de Amerikaanse verkiezingen heeft beïnvloed.
Vorige week zegde Facebook al toe om de inhoud van van duizenden politieke advertenties van een Russisch bedrijf te overhandigen aan de commissie. Volgens Facebook kocht de Russische troll farm Internet Research Agency voor zo'n 84.000 euro aan politiek getinte advertenties.
De commissievoorzitter is onder meer geïnteresseerd in de manieren waarop Facebook buitenlandse transacties herkent. Hij zei verder dat hij met alle grote bedrijven die zich bezighouden met sociale media in gesprek is.
De (publieke) zitting moet op 1 november plaatsvinden. Of de bedrijven ingaan op het verzoek van de Senaatscommissie is nog niet bekend. Twitter spreekt morgen al achter gesloten deuren met de commissie.
Gistermiddag heeft president Trump zich op Twitter kritisch uitgelaten over Facebook. Hij schreef dat Facebook, volgens hem net als veel andere media, tegen hem was.
Facebook-oprichter Mark Zuckerberg wijst die kritiek van de hand. Hij zegt dat het bedrijf een platform biedt aan allerlei overtuigingen. Ook zegt hij dat de afgelopen verkiezing de eerste keer was dat het internet een van de belangrijkste communicatiemiddelen was voor de presidentskandidaten en dat de moderne communicatiemogelijkheden ook een verrijking waren.
Amerikaanse beurs zet herstel voort, koopjesjagers grijpen hun kans
De beurzen sloten de afgelopen zeven weken met een weekverlies. Aan die reeks kwam vandaag een einde.
Italiaanse kerk onderzoekt seksueel misbruik, maar critici niet tevreden
Het misbruik uit de periode na 2000 wordt onderzocht, zo hebben de bisschoppen besloten. Slachtoffers vinden dat veel te beperkt.
Innige samenwerking ministerie en NAM bij gaswinning, blijkt uit geheime notulen
Niet alleen oliebedrijven Shell en ExxonMobil hadden grote moeite met het terugbrengen van de gaswinning, dat gold ook voor topambtenaren op het ministerie van Economische Zaken.