Facebooktopman Mark Zuckerberg
NOS NieuwsAangepast

Facebook geeft inhoud Russische advertenties ook aan Congres VS

Facebook gaat de inhoud van duizenden politieke advertenties die door een Russisch bedrijf werden geplaatst, overhandigen aan de onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres. Topman Mark Zuckerberg zei in een live-uitzending op Facebook dat hij het onderzoek van het Congres naar de advertenties steunt.

De inhoud van de ongeveer 3000 advertenties kan belangrijk zijn voor het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Congresleden zetten Facebook de laatste tijd onder druk om de inhoud over te dragen.

Zuckerberg kondigde ook maatregelen aan om te voorkomen dat het platform voortaan gebruikt wordt voor buitenlandse inmenging bij verkiezingen. Zo moet in de toekomst zichtbaar worden wanneer een advertentie gelinkt is aan een verkiezingscampagne.

Wapenwetten

Twee weken geleden maakte Facebook bekend dat er tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne duizenden politiek getinte advertenties werden verspreid. Via 470 Facebook-accounts werd voor omgerekend 84.000 euro aan advertenties ingekocht. De advertenties gingen over politiek gevoelige onderwerpen, zoals LHBT, discriminatie, immigratie en wapenwetten.

Facebook herleidde de advertenties tot het Internet Research Agency. Dat is een Russisch bedrijf dat wordt gezien als een troll farm; een plek waar grote hoeveelheden internettrollen (accounts die doelbewust misleidende of kwetsende informatie verspreiden) worden aangestuurd op sociale media.

Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen dat het bedrijf waarschijnlijk wordt gefinancierd "door een bondgenoot van Poetin, die banden heeft met Russische inlichtingendiensten".

Rusland ontkent dat het advertenties op Facebook heeft ingekocht. "We weten niet eens hoe dat moet", zei Kremlinwoordvoerder Peskov.

Fake news

In de VS lopen meerdere onderzoeken naar Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen. De Amerikaanse president Trump heeft de Amerikaanse mediaberichten daarover altijd afgedaan als 'fake news'.

Ook zijn Russische ambtgenoot Poetin ontkent dat zijn land zich met de verkiezingen van vorig jaar heeft bemoeid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl