Advies: vaccineer kinderen met risicofactoren tegen rotavirus
De Gezondheidsraad en het Zorginstituut Nederland adviseren om in ieder geval kinderen met risicofactoren te vaccineren tegen het rotavirus, dat ernstige diarree veroorzaakt. De instanties staan positief tegenover de inenting van deze kinderen via het Rijksvaccinatieprogramma, waardoor het voor de ouders gratis is.
Het gaat om kinderen die te vroeg geboren worden, of een laag geboortegewicht of een aangeboren afwijking hebben. Inenting voor alle kinderen via het Rijksvaccinatieprogramma levert meer gezondheidswinst op, maar is volgens de organisaties met de huidige vaccinprijzen niet rendabel.
Ontsteking
Het rotavirus veroorzaakt vooral bij baby's en peuters een ontsteking in de maag en de darmen. Dat kan leiden tot koorts, misselijkheid, overgeven en diarree. Bijna elk kind onder de vijf jaar krijgt ermee te maken, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Elk jaar worden zo'n 4500 kinderen met het virus opgenomen in het ziekenhuis. Zes tot zeven jonge kinderen sterven per jaar aan de complicaties van een rotavirusinfectie.
Sinds 2009 adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie WHO landen om het rotavaccin op te nemen in hun vaccinatieprogramma. België, Duitsland, Engeland, Noorwegen, Finland en de VS vaccineren kinderen al tegen het virus. Een vaccinatie tegen het rotavirus is geen prik, maar wordt via druppels in de mond toegediend.
De Gezondheidsraad onderzocht in 2010 de mogelijkheid om het vaccin op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma, maar omdat volgens een minderheid van de leden het virus niet ernstig genoeg was, kwam de raad niet tot een eensluidend advies aan de regering.