Een vaccin tegen het rota-virus
NOS NieuwsAangepast

'Baby's moeten worden ingeënt tegen rotavirus'

Baby's in Nederland moeten gevaccineerd worden tegen het rotavirus, vindt emeritus hoogleraar kindergeneeskunde Ronald de Groot. Volgens hem belanden er jaarlijks zo'n 4500 jonge kinderen in het ziekenhuis met het virus dat ernstige diarree veroorzaakt. Per jaar overlijden er gemiddeld zes à zeven kinderen aan.

De Gezondheidsraad, waarvan De Groot toen lid was, onderzocht in 2010 de mogelijkheid om het rotavaccin op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Een meerderheid van de leden was voor, maar omdat een minderheid tegen was, leidde dat niet tot een advies aan de regering.

"In de commissie was een minderheid van mening dat de aandoening niet ernstig genoeg was om in aanmerking te komen voor opname in het Rijksvaccinatieprogramma", zei De Groot vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Andere landen

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert landen al jaren om het rotavaccin op te nemen in hun vaccinatieprogramma. Landen als België, Duitsland, Engeland, Noorwegen, Finland en de VS vaccineren kinderen al tegen het virus. In de Volkskrant stellen verschillende deskundigen daarom vanochtend dat we in Nederland achterlopen.

"Niet alleen in Europese landen, ook in ontwikkelingslanden in Afrika en Azië is het vaccin al lang geïntroduceerd", zegt De Groot. Hij voegt er wel aan toe dat de gevolgen van het virus voor kinderen daar groter zijn, omdat de gezondheidszorg in die landen van een lager niveau is.

Een kinderarts van het UMC Utrecht zegt in de krant dat ouders en artsen zich afvragen waarom iedereen kinderen inent, behalve wij. De Groot vraagt zich af waarom zes à zeven dode kinderen per jaar niet genoeg zijn. "We zijn tientallen dode kinderen en duizenden ziekenhuisopnames verder, die wellicht voorkomen hadden kunnen worden."

De besluitvorming over de introductie van vaccins loopt totaal niet goed.

Emeritus hoogleraar kindergeneeskunde Ronald de Groot

Volgens hem is het een algemeen fenomeen dat we in Nederland terughoudend zijn om iets te veranderen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Toen het eerste rapport over het rotavirus er niet kwam, is er een vervolgrapport gekomen.

"Daarbij had de discussie over het rotavirus opnieuw gestart kunnen worden, maar ondertussen is er weer drie of vier jaar verlopen. Dus de besluitvorming over de introductie van vaccins in het Nationaal immunisatie programma loopt totaal niet goed."

Volgens de Volkskrant heeft minister Schippers van Volksgezondheid de Gezondheidsraad afgelopen zomer alsnog om een advies gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl