Baby's krijgen het rotavaccin twee keer toegediend
NOS NieuwsAangepast

Kan ik mijn kind toch vaccineren tegen het rotavirus?

Het vaccin tegen het rotavirus zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma, ondanks het advies van de wereldgezondheidsorganisatie WHO om dat wel te doen. Ook emeritus hoogleraar kindergeneeskunde Ronald de Groot, die vandaag de publiciteit zocht, vindt dat kinderen standaard tegen het virus moeten worden ingeënt.

Wat is het rotavirus?

Bij een infectie met het rotavirus treedt een ontsteking op in de maag en de darm, meestal bij baby's en peuters.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijgt bijna ieder kind onder de 5 jaar te maken met het virus. Jaarlijks worden zo'n 4500 kinderen met het virus zo ziek dat ze worden opgenomen in het ziekenhuis. Zes tot zeven jonge kinderen sterven per jaar aan de complicaties van een rotavirusinfectie, stelt het RIVM. Over volwassenen zijn geen cijfers bekend.

Ziekteverschijnselen zijn koorts, misselijkheid, overgeven en diarree. Deze verschijnselen openbaren zich meestal pas na twee dagen. Bij een infectie is de kans op uitdroging groot. Het kan ook zijn dat mensen die besmet zijn met het virus zich niet ziek voelen. Mensen die wel ziek worden, zijn dat meestal vier tot zes dagen. Je kunt de ziekte meerdere keren krijgen.

Hoe kun je het krijgen?

Het rotavirus is besmettelijk en zit in de ontlasting. Besmetting treedt op als het virus in de mond terechtkomt, na aanraking van besmette personen of voorwerpen. Goede hygiëne helpt dus om verspreiding te voorkomen.

Kinderen tussen de 6 en 24 maanden zijn het kwetsbaarst, vooral als zij te vroeg geboren zijn, een te laag geboortegewicht hadden of een aangeboren aandoening van bijvoorbeeld hart, zenuwstelsel of darmen hebben. Ook ouderen moeten oppassen.

Waarom zit het vaccin tegen het virus niet in het Nederlandse vaccinatieprogramma?

In 2010 vroeg het ministerie van Volksgezondheid de Gezondheidsraad om met een advies te komen over welke vaccinaties opgenomen moesten worden in het Rijksvaccinatieprogramma. Een meerderheid van de raad was toen vóór opname van het rotavaccin, maar een minderheid stelde dat de aandoening daarvoor niet ernstig genoeg was. Omdat er geen eenduidigheid was binnen de raad, is het rotavaccin daarom niet opgenomen in het advies.

Minister Schippers heeft voor de zomer nu een gerichte adviesaanvraag gedaan aan de Gezondheidsraad: moet het rotavirus worden opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma?

Baby krijgt vaccinatie tegen het rotavirus

De Wereldgezondheidsorganisatie pleit al sinds 2009 voor opname van het rotavaccin in vaccinatieprogramma's. Landen als België, Duitsland, Engeland, Noorwegen, Finland en de VS vaccineren kinderen al tegen het virus. Ook in ontwikkelingslanden in Afrika en Azië is het vaccin al lang geïntroduceerd.

De Gezondheidsraad zegt dat het heel wat voeten in de aarde heeft om tot een advies te komen en dat dat zeker een jaar gaat duren. Er moet onderzocht worden wat de bijwerkingen van het vaccin zijn. Volgens de Gezondsheidsraad is het vaccinatieprogramma in Frankrijk onlangs stopgezet omdat kinderen juist ziek werden van het vaccin. En omdat de wetenschap niet stil heeft gestaan sinds 2010, moet opnieuw worden gekeken naar onderzoeksresultaten.

Kan ik mijn kind toch tegen het rotavirus laten vaccineren als het niet in het programma zit?

Dat kan. De rotavirusvaccinatie, RotaRix, moet dan worden aangevraagd via de huisarts. De verzekering vergoedt het niet. Een volledige rotavaccinatie (twee doses) kost 138 euro.

Dertien ziekenhuizen zijn in mei een project gestart om kwetsbare kinderen gewoon in te enten met het rotavaccin. Daaraan is een onderzoek gekoppeld om te zien wat het oplevert.

Wanneer en hoe moet het vaccin worden toegediend?

RotaRix is een vloeistof die twee keer via de mond wordt gegeven. Het is alleen ontwikkeld voor baby's. De eerste dosis kan vanaf een leeftijd van zes weken worden toegediend (niet later dan veertien weken na de geboorte). De tweede dosis moet bij voorkeur vóór de leeftijd van zestien weken oud worden gegeven (uiterlijk vóór de 24 weken). Tussen de eerste en de tweede dosis moet minimaal vier weken zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl