NOS NieuwsAangepast

Europese Commissie: 50.000 vluchtelingen legaal naar Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

De Europese Commissie wil in de komende twee jaar 50.000 vluchtelingen legaal naar Europa laten komen. Het plan, dat vandaag wordt gepresenteerd, is bedoeld om migranten veilig naar Europa te laten komen. Brussel hoopt dat daardoor minder mensen kiezen voor de onveilige weg over de Middellandse Zee.

De EU liet de afgelopen jaren al vluchtelingen vanuit Turkije en het Midden-Oosten naar Europa komen. Zo'n 27.500 mensen zijn over de EU-landen verdeeld. De komende twee jaar komen er daar dus tienduizenden bij, dit keer ook uit Noord-Afrika.

Het verdelen van vluchtelingen over Europese landen lukt tot nu toe niet goed. Vooral vanuit Oost-Europa is er veel verzet. Gisteren liepen de afspraken van twee jaar geleden af om een kleine 100.000 vluchtelingen vanuit Griekenland en Italië over Europa te verdelen. Dat aantal is bij lange na niet gehaald.

Niet verplichten maar verleiden

Dit keer wil de Commissie landen niet verplichten om mee te doen. Ze moeten worden verleid, bijvoorbeeld met financiële steun.

Tegelijkertijd moeten migranten die geen recht hebben op verblijf in Europa sneller worden teruggestuurd. De afgelopen jaren lukte het slecht om mensen echt te laten terugkeren als ze uitgeprocedeerd zijn. Mensen weigeren terug te gaan, of het land van herkomst waar ze vandaankomen weigert hen terug te nemen.

Niet-meewerkende landen straffen

Voor dat laatste probleem hoopt de Europese Commissie ook een oplossing te hebben gevonden. Door landen die wel meewerken te belonen, hoopt de Commissie andere landen te verleiden om ook mee te werken.

Die beloning komt er in de vorm van legale migratie. Mensen uit landen die meewerken aan terugkeer, krijgen een grotere kans op EU-visa dan mensen uit landen die niet meewerken. Er zijn ook al Europese plannen om de niet-meewerkende landen te straffen, door bijvoorbeeld geen visa meer te geven aan politici en zakenmensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl