Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh wachten op het uitdelen van voedsel AFP

Zeven hooggeplaatste VN-medewerkers roepen de regeringsleider van Myanmar, Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi, op om met de Rohingya te gaan praten, ook met degenen die naar buurland Bangladesh zijn gevlucht.

"Niemand kiest ervoor, en zeker geen honderdduizenden, om zijn huis en het land van zijn voorvaderen te verlaten en onder schrijnende omstandigheden in een vreemd land te gaan wonen, tenzij zijn leven op het spel staat", schrijven de zeven rapporteurs in een verklaring die op een VN-website is gepubliceerd.

Uitnodiging

De verklaring is een reactie op de toespraak van Suu Kyi vorige week in het parlement van Myanmar. Daarin zei ze dat ze niet begrijpt waarom inmiddels bijna een half miljoen leden van de Rohingya-minderheid naar buurland Bangladesh zijn gevlucht.

Ze nodigde de internationale gemeenschap uit om samen met haar regering te onderzoeken waarom dat is gebeurd. De VN-rapporteurs zijn daartoe bereid en roepen haar nu op om met de Rohingya te gaan praten, zowel in Myanmar zelf als in Bangladesh.

Campagne

Eind vorige maand vielen militante Rohingya in Myanmar politieposten aan. Het leger startte daarop een campagne tegen 'terroristen' die volgens de VN-rapporteurs is ontaard in standrechtelijke executies, extreem gebruik van geweld, seksueel geweld, marteling en het in brand steken van 200 Rohingya-dorpen en tienduizenden Rohingya-huizen.

De rapporteurs verwijten de regering van Myanmar dat die niets doet tegen haatcampagnes en terreur tegen de Rohingya door leden van andere etnische en religieuze groepen.

De VN-Veiligheidsraad praat donderdag over de uittocht van Rohingya uit Myanmar naar Bangladesh.

STER reclame