AFP

Rohingya-dorpen in Myanmar staan nog steeds in brand. Dat meldt Amnesty International op basis van nieuwe satellietfoto's en video's die zijn gemaakt van de deelstaat Rakhine.

De leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, zei eerder deze week in het parlement dat de militaire acties tegen de Rohingya voorbij waren. "Dit vernietigende bewijs vanaf de grond en uit de ruimte weerspreekt Suu Kyi's beweringen", zegt woordvoerder Tirana Hasan van Amnesty.

"Rohingya-huizen en -dorpen blijven branden. De bewoners moeten niet alleen worden verjaagd, blijkbaar moet er ook voor worden gezorgd dat ze geen huizen meer hebben om naar terug te keren." Suu Kyi zei deze week dat de Rohingya rustig kunnen terugkeren als ze willen.

Volgens Amnesty blijkt uit deze beelden dat vrijwel ieder gebouw verwoest is, terwijl bomen nog intact lijken Amnesty International

De afgelopen weken zijn zo'n 430.000 mensen uit Myanmar naar buurland Bangladesh gevlucht, vanwege de zuiveringen die in Rakhine plaatsvinden. Het geweld barstte los nadat Rohingya-rebellen eind augustus legerposten hadden aangevallen.

De Rohingya zijn een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Ze leven vooral in de arme deelstaat Rakhine.

Correspondent Joeri Boom bezocht eerder deze week een Rohingya-vluchtelingenkamp in Bangladesh:

Correspondent Joeri Boom in een Rohingya-vluchtelingenkamp

STER reclame