Gevluchte Rohingya in een kamp in Bangladesh
NOS NieuwsAangepast

VN: laatste kans voor Aung San Suu Kyi in Rohingya-crisis

Aung San Suu Kyi, de leider van Myanmar, heeft nog een laatste kans om het legeroffensief tegen de Rohingya te stoppen. Dat zegt secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres in een interview met de BBC. "Als ze nu niet optreedt, zal de tragedie verschrikkelijk zijn", zegt hij.

Volgens Guterres moet de Nobelprijswinnaar komende dinsdag een oproep doen om het geweld te staken, Aung San Suu Kyi zal dan het land toespreken. Doet ze dat niet, dan ziet Guterres geen mogelijkheid meer om de situatie te veranderen.

Hij zegt wel dat Myanmar geen volmaakte democratie is en dat het leger er nog steeds de overhand heeft. Maar hij verwacht wel dat Aung San Suu Kyi het geweld indamt.

Myanmar ligt internationaal onder vuur vanwege de situatie van de Rohingya. De afgelopen weken zijn volgens de VN ruim 400.000 leden van de moslimminderheid naar Bangladesh gevlucht. Myanmar zegt zelf op te treden tegen het geweld tegen de Rohingya, maar volgens de VN is er een militair offensief gaande dat een schoolvoorbeeld is van etnische zuivering.

Internationale gemeenschap

Eerder deze week werd bekend dat Aung San Suu Kyi niet aanwezig is bij de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN. Ze zei niet naar New York te komen, omdat ze zich bezighoudt met binnenlandse veiligheidskwesties.

Suu Kyi zegt zelf dat "terroristen" verantwoordelijk zijn voor het conflict. Volgens haar worden de spanningen in de provincie Rakhine verder aangewakkerd door onjuiste informatie die over de crisis wordt verspreid.

400 baby's

De VN en hulporganisatie Save the Children waarschuwen dat er te weinig water en voedsel is voor de Rohingya die naar Bangladesh zijn gevlucht. Gevreesd wordt dat de tekorten op termijn zullen leiden tot meer doden. De internationale gemeenschap wordt opgeroepen om meer geld beschikbaar te maken voor de gevluchte Rohingya.

In het niemandsland tussen Myanmar en Bangladesh zijn volgens de Britse krant The Guardian zo'n 400 baby's geboren. Door de barre omstandigheden in de kampen overlijdt een deel van de jonge moeders. Veel van de pasgeboren kinderen zijn volgens de krant ziek en ondervoed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl