Moslims in Pakistan verbranden een portret van Aung San Suu Kyi
NOS NieuwsAangepast

Aung San Suu Kyi zegt deelname aan VN-vergadering af

Aung San Suu Kyi, de leider van Myanmar, neemt niet deel aan de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die vandaag begint. Vrijwel alle wereldleiders zijn daar aanwezig.

Haar woordvoerder heeft laten weten dat ze niet naar New York komt omdat ze zich bezighoudt met veiligheidskwesties in het binnenland.

Haar land en zijzelf worden internationaal in toenemende mate bekritiseerd wegens de situatie van de Rohingya. In de afgelopen drie weken zijn volgens VN-cijfers bijna 400.000 leden van deze moslimminderheid naar Bangladesh gevlucht.

Veel meer hulp nodig

De VN-Veiligheidsraad vergadert vandaag achter gesloten deuren over de toestand in Myanmar. Een hoge VN-functionaris heeft gezegd dat er veel meer internationale hulp moet komen voor de opvang van de vluchtelingen.

Er is veel meer geld nodig om de vluchtelingen in Bangladesh te helpen. Ook zou gekeken moeten worden naar het plan van Bangladesh om de vluchtelingen te huisvesten op een eiland voor de kust van Bangladesh, zei de VN'er.

Afgebrand

Op 25 augustus vielen gewapende Rohingya-rebellen 30 politieposten en een legerkamp in de provincie Rakhine aan, wat leidde tot een furieuze reactie van het leger. Tientallen Rohingya-dorpen werden afgebrand en zeker honderden mensen werden gedood.

De regering van Myanmar zegt dat een commissie is gevormd om de aanbevelingen op te volgen van VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Hij raadde onlangs in een rapport onder meer aan om de stateloosheid van de Rohingya op te heffen en om veel meer te doen aan de economische ontwikkeling van die bevolkingsgroep.

Aung San Suu Kyi

Nobelprijswinnares Suu Kyi heeft zich tot nu toe nauwelijks uitgelaten over de situatie. Wel heeft ze gezegd dat "terroristen" verantwoordelijk zijn voor het conflict en dat er veel onjuiste informatie over wordt verspreid.

De officiële functie van Suu Kyi is staatsraad en minister van Buitenlandse Zaken, maar in feite is ze de politiek leider van het land. Over het leger heeft ze geen zeggenschap. Het leger heeft haar jarenlang op een zijspoor kunnen zetten door haar huisarrest te geven, tot de internationale druk te groot werd om haar nog langer buitenspel te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl