NOS NieuwsAangepast

Bevriezen eigen risico levert chronisch zieke 8 euro op

Het bevriezen van het eigen risico in de zorg leidt er voor chronisch zieken toe dat ze per jaar maximaal 8 euro meer overhouden dan wanneer het eigen risico niet was bevroren. Dat schrijft minister Schippers in de toelichting op haar wetsvoorstel dat vanavond in de Tweede Kamer wordt besproken.

Op verzoek van de formerende partijen wordt het eigen risico volgend jaar niet verhoogd naar 400 euro, zoals de bedoeling was, maar blijft het 385 euro. Schippers zelf ziet eigenlijk niets in het voorstel, zei ze zaterdag in Met het Oog op Morgen.

'Communicerende vaten'

Om de bevriezing te betalen gaat de premie, die iedere verzekerde betaalt, met 9 euro per jaar omhoog. "Communicerende vaten", vindt Schippers. Om de hogere premie te compenseren voor mensen met een laag inkomen gaat de zorgtoeslag ook nog eens met 2 euro omhoog.

Mensen die gezond zijn en hun eigen risico niet volmaken, gaan er maximaal 9 euro per jaar op achteruit.

Inkomenseffecten bevriezen eigen risico (bron: Min. van VWS)

Type verzekerdeEffect eigen risicoEffect premieEffect zorgtoeslagTotaaleffect
Volgemaakt eigen risico, met zorgtoeslag+ € 15- € 9+ € 2+ € 8
Volgemaakt eigen risico, zonder zorgtoeslag+ € 15- € 9+ € 0+ € 6
Zonder volgemaakt eigen risico, met zorgtoeslag+ € 0- € 9+ € 2- € 7
Zonder volgemaakt eigen risico, zonder zorgtoeslag+ € 0- € 9+ € 0- € 9

Meer gebruik van zorg

De bevriezing is een eenmalige maatregel, maar volgens Schippers zijn de effecten structureel. Zo verwacht ze dat er door de maatregel voor 39 miljoen euro meer gebruikgemaakt zal worden van de zorg. En dat heeft gevolgen voor de houdbaarheid van het huidige zorgstelsel.

"Het wetsvoorstel vergroot de toekomstige opgaven op de terreinen van de beheersing van de zorguitgaven en de ontwikkeling van de vrij besteedbare inkomens", schrijft de demissionair minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl