NOS NieuwsAangepast

Schippers: ik zou eigen risico niet hebben bevroren

Als het aan minister Schippers had gelegen, was het eigen risico volgend jaar hoger geworden dan 385 euro. Woensdag werden de onderhandelende partijen in de formatie het erover eens dat het eigen risico volgend jaar niet naar 400 euro gaat, zoals de bedoeling was maar 385 euro blijft. In Met het Oog op Morgen antwoordt Schippers op de vraag of dit symboolpolitiek is: "Ja. Daarom zou ik het ook niet gedaan hebben."

'Ik zou dit niet gedaan hebben'

Voor de bevriezing moet de wet worden veranderd en Schippers heeft beloofd dat ze die wetswijziging met spoed aan de Kamer zal voorleggen. Ze wijst erop dat doordat het eigen risico volgend jaar gelijk blijft de zorgpremie met 10 euro extra stijgt. "Het zijn communicerende vaten; wij betalen het gewoon met zijn allen." Ze benadrukt ook dat mensen met lage inkomens een toeslag kunnen krijgen.

Fact of life

VVD'er Schippers is zelf voorstander van een eigen risico. Volgens haar draagt het eraan bij dat de zorg betaalbaar blijft. Maar ze wil er geen principieel punt van maken hoe hoog het bedrag precies is.

Dat ze tegemoetkomt aan de wens van de vier onderhandelende partijen om het eigen risico niet te verhogen, noemt ze een "fact of life voor een minister die diep demissionair" is.

In het gesprek zegt Schippers ook dat ze op veel gebieden van mening verschilt met premier en VVD-leider Rutte, maar dat de twee heel goed kunnen samenwerken. Volgens Schippers is Rutte op het gebied van medisch-ethische punten terughoudender dan zij en is zijzelf bij sociaal-culturele onderwerpen juist wat conservatiever.

Maatregelen niet uitgevoerd

De minister is trots op de gezondheidszorg in Nederland. Volgens haar is er veel onterechte kritiek op de kwaliteit. Ze benadrukt dat artsen en verpleegkundigen meer zorg dan vroeger leveren voor hetzelfde geld. Schippers heeft naar eigen zeggen sommige maatregelen uit het regeerakkoord niet hoeven uitvoeren, doordat ze afspraken heeft kunnen maken met de sector.

Schippers wil niet terugkomen in het volgende kabinet en ze zit ook niet meer in de Tweede Kamer. Ze heeft veertien jaar in de politiek gezeten en wil nu wat anders gaan doen, maar ze weet nog niet wat. Daar gaat ze komende tijd over nadenken.

Het hele gesprek met minister Schippers is vanavond te horen in het programma Met het Oog op Morgen (van 23.00 tot 0.00 uur op NPO Radio 1).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl