EPA
NOS Nieuws

Poolse president presenteert hervormingsplannen rechterlijke macht

De Poolse president Duda heeft zijn tegenvoorstel gepresenteerd voor de omstreden hervorming van de rechterlijke macht. Twee maanden geleden sprak Duda zijn veto uit over twee wetten van de regering. Hij kondigde toen aan met een eigen plan te komen.

In het voorstel van Duda heeft de regering iets minder macht bij de benoeming van rechters dan in het oorspronkelijke plan. De president krijgt daarentegen meer macht.

Duda vindt net als de regering bijvoorbeeld dat rechters van het Hooggerechtshof in principe op hun 65ste met pensioen moeten, maar verschilt van mening over wie toestemming kan geven om uitzonderingen daarop te maken. Hij vindt dat de president dat moet doen, terwijl die bevoegdheid in het oorspronkelijke voorstel bij de minister van Justitie lag.

Protest

In Polen was er veel protest tegen de hervormingsplannen van de regering en ook Brussel volgde de stappen van Warschau met argusogen. Europese politici vinden dat de rechterlijke macht onafhankelijk moet zijn en dat politici zich er niet mee moeten bemoeien. Het is dan ook maar de vraag of zij tevreden zijn met het tegenvoorstel van de president.

Eurocommissaris Timmermans schrijft op Twitter dat de Europese Commissie de tegenvoorstellen goed zal bestuderen. "We zijn bereid om de dialoog aan te gaan in Brussel of Warschau."

De voorstellen van Duda moeten nog worden voorgelegd aan het parlement. Media die op handen zijn van de regeringspartij PiS denken dat ze daar worden weggestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl