ANP
NOS NieuwsAangepast

Poolse Senaat stemt in met omstreden wet over de rechtspraak

Zoals verwacht heeft de Poolse Senaat ingestemd met de omstreden wet op de hervorming van de rechtspraak. De stemverhouding was 55-23 met 2 onthoudingen. De wet regelt dat het parlement bepaalt wie er wordt benoemd bij de Raad voor de Rechtspraak. Die Raad regelt de benoemingen bij onder meer het Poolse hooggerechtshof.

De regerende Recht- en Rechtvaardigheidspartij (PiS) van Jaroslaw Kaczynski vindt de hervormingen noodzakelijk om een eind te maken aan corruptie bij de rechterlijke macht. Volgens critici betekent de wetswijziging het einde van de onafhankelijke rechtspraak in Polen.

De wet is nog niet van kracht. "President Duda moet het nog ondertekenen", vertelt correspondent Jeroen Wollaars. "Normaal tekent hij dit soort dingen meteen, want hij loopt echt aan de leiband van de regeringspartij." Maandag overlegt hij met de voorzitter van het hooggerechtshof. Wollaars: "Maar er wordt niet verwacht dat dat enig verschil zal brengen."

Veel Polen vinden het wél prima

Duizenden mensen hebben op straat tegen de wijziging gedemonstreerd. De betogers riepen de president op de wet niet te ondertekenen. "Het meest indrukwekkende vond ik wel een vrouw die het communisme nog heeft meegemaakt. Zij zei dat ze toen de straat op is gegaan om voor democratie te vechten. En nu moet ze dat weer doen."

Maar volgens Wollaars horen deze demonstranten tóch bij de minderheid. "Veel Polen vinden het wel prima wat de regering doet. Volgens de laatste peilingen staan ze nog steeds achter deze regering."

De EU is kritisch op de wetswijziging. De Europese Commissie wil maatregelen nemen tegen Polen, waaronder de mogelijkheid om boetes op te leggen of in het uiterste geval Polen het stemrecht in de Europese Raad ontnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl