AFP
NOS NieuwsAangepast

Poolse oppositie demonstreert tegen uitholling van de democratie

In Warschau zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de Poolse regering. De demonstranten vinden dat het beleid van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid de democratie uitholt.

De grootste oppositiepartij van Polen (het Burgerplatform) had de 'mars van de vrijheid' in de hoofdstad georganiseerd. Sprekers betoogden dat de regering de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de media aantast.

Tienduizenden Polen de straat op tegen regering

Volgens de demonstranten zou Polen op dit moment niet eens in aanmerking komen voor lidmaatschap van de NAVO of de EU.

"We zullen niet toestaan dat partijleider Kaczynski van Recht en Rechtvaardigheid ons de EU uit loodst", zei de burgemeester van de westelijke stad Poznan op de demonstratie. "Samen zullen wij de vrijheid verdedigen." Veel demonstranten hadden Europese of Poolse vlaggen bij zich.

AFP
Er waren tussen de 12.000 en 90.000 mensen op de been

Er is onduidelijkheid over het exacte aantal demonstranten. De gemeente Warschau, waar de partij Burgerplatform het voor het zeggen heeft, schat dat het er zo'n 90.000 waren. De politie, die onder controle van de regering staat, houdt het op 12.000.

In een reactie op de mars zei Kaczynski vandaag dat demonstranten misleid zijn. "Er is vrijheid in Polen. Alleen mensen die de werkelijkheid niet zien, geloven dat niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl