Rohingya uit Myanmar op weg naar een vluchtelingenkamp in Cox's Bazar, Bangladesh Reuters

De regering van Myanmar zegt dat het leger de lichamen heeft gevonden van 28 hindoes die mogelijk om het leven zijn gebracht door militante moslims, meldt persbureau Reuters. Dat zou zijn gebeurd aan het begin van het geweld tegen de politie en het leger in de noordelijke staat Rakhine, een gebied met vooral islamitische Rohingya.

Het is moeilijk na te gaan of de berichtgeving klopt, omdat er nauwelijks journalisten in het gebied worden toegelaten. Dat geldt ook voor hulpverleners en mensenrechtenactivisten.

Hindoeminderheid

Hindoes zijn, net als moslims, een minderheid in Myanmar, dat overwegend boeddhistisch is. Hindoes maken naar schatting een half procent uit van de bevolking, de moslims ruim 4 procent.

De hindoe-minderheid in Myanmar lijkt te worden vermalen in het conflict tussen de regering en de Rohingya. Sommigen zijn naar Bangladesh gevlucht, net als honderdduizenden Rohingya. De hindoevluchtelingen klagen over het geweld van het leger en van boeddhistische knokploegen. Anderen zeggen dat ze het slachtoffer zijn geworden van moslimmilitanten die hen ervan verdenken dat ze spioneren voor de regering.

'Terroristen'

Het geweld van de moslimmilitanten begon op 25 augustus toen het Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) ongeveer dertig politiebureaus en een legerbasis aanviel. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven.

In een reactie op het geweld is het leger van Myanmar een offensief begonnen in Rakhine. Het ingrijpen van het leger is door de Verenigde Naties inmiddels omschreven als een etnische zuivering van de regio. Het leger zegt dat het alleen strijdt tegen terroristen.

Een ondervoed kind in het vluchtelingenkamp Cox's Bazar Reuters

Sinds het uitbreken van het geweld in Rakhine zijn naar schatting 430.000 Rohingya gevlucht naar buurland Bangladesh. Ze leven daar onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen.

Volgens ooggetuigen gaat de uittocht van moslims uit het noorden van Myanmar nog steeds door. Ook zijn er meldingen van een groot aantal dorpen dat is platgebrand.

STER reclame