'Kramer moet nog steeds kans en krediet krijgen'

Aangepast
Michiel Kramer druipt af na de nederlaag tegen Manchester City (0-4) ANP

De winst op ADO Den Haag (2-0) was de pleister op een kleine Feyenoord-wond. Na nederlagen tegen Manchester City (4-0) en PSV (1-0) werd er deze week in het bekertoernooi weer gewonnen. Eén ding blijft onveranderd: de kritiek op Michiel Kramer. Wat vinden de oud-Feyenoorders Regi Blinker en Pierre van Hooijdonk van de lange centrumaanvaller?

"De kritiek wordt wel heel erg toegespitst op Kramer", zegt Blinker. "Ik vind dat niet een reden om het hele team om te gooien. En ik ken Giovanni van Bronckhorst. Hij is niet iemand die dat snel doet. Ik zou Kramer nog een kans en krediet geven. Hij is de tweede spits van Feyenoord; hij moet het doen."

Maandag in het Sportforum op Radio 1 waren de uitspraken over de spits niet mals. "Kramer hoort niet thuis in het eerste van Feyenoord in dit soort wedstrijden", stelde NOS-commentator Jeroen Elshoff zelfs. "Van Bronckhorst moet nu verder met een speler die eigenlijk niet bij Feyenoord zou mógen spelen", gooide Trouw-journalist Henk Hoijtink er een schepje bovenop.

Jørgensen pas terug tegen PEC

Feyenoord hoopt eerste spits Nicolai Jørgensen halverwege volgende maand weer terug te hebben. Mikpunt is de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle op 14 oktober. Tot die tijd speelt Feyenoord nog tegen NAC Breda (thuis), Napoli (uit) en AZ (uit).

"Tegen NAC is het natuurlijk geen probleem. Dan kun je prima met Kramer spelen", zegt Van Hooijdonk. Tegen Napoli wordt het een ander verhaal, vindt Blinker. "Ik zou dan zeker met twee spitsen spelen. Twee behendige spelers in de voorhoede en Sofyan Amrabat moet dan een kans krijgen op het middenveld. Hij doet het erg goed momenteel."

'Kramer zou niet bij Feyenoord mogen spelen'

Van Bronckhorst neemt Kramer in bescherming. "Ik kijk heel positief naar Michiel. Hij heeft een aantal keren een kopkans gehad", sprak hij na het duel met ADO. "In de tweede helft was hij steeds aanspeelbaar. Geen bal verloren in de voet, als aanspeelpunt."

De Feyenoord-coach wilde niet ingaan op de kritiek die er is op Kramer. "Ik ga daar geen antwoord op geven. Ik heb vertrouwen in Michiel. Ik steun hem. Ik probeer hem steeds te verbeteren en dat is voor mij het belangrijkste."

Zelfvertrouwen

Van Hooijdonk kan de woorden van Van Bronckhorst wel begrijpen. "Hij neemt het voor hem op. Maar je moet niet altijd geloven wat trainers zeggen in zo'n situatie. Voor Kramer zou het fijn zijn als hij er zaterdag tegen NAC twee scoort. Goed voor zijn zelfvertrouwen."

Van Bronckhorst geprikkeld bij vragen over Kramer

Toch houdt het een keer op, vindt Blinker. "Jean-Paul Boëtius kun je in de spits zetten, al heeft die daar nog nooit gespeeld. Sam Larsson zou ook een mogelijkheid zijn in de punt van de aanval."

Van Hooijdonk merkte zoiets al op na de wedstrijd PSV-Feyenoord. "Jean-Paul Boëtius vond ik wel heel goed", aldus de oud-international in Studio Voetbal.

"Toen Kramer eruit was, maakte hij het heel lastig voor het centrale duo van PSV. Kramer is veel statischer. Ik had verwacht dat Van Bronckhorst zou starten met drie wendbare aanvallers, met Larsson, Boëtius en Berghuis."

De wedstrijd Feyenoord-NAC Breda is zaterdagavond vanaf 19.45 uur te volgen op NOS.nl via het liveblog. Ook op NPO Radio 1 is er bij Langs de Lijn aandacht voor dit duel. 's Avonds, vanaf 22.37 uur is er een samenvatting te zien op NPO 1.