De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov
NOS NieuwsAangepast

Rusland wil dat 'heethoofden' Trump en Kim Jong-un kalmeren

De Russische minister Lavrov heeft gezegd dat de leiders van Noord-Korea en de Verenigde Staten hun toon moeten matigen, waarbij hij de woorden "heethoofden" en "krijgszuchtige taal" in de mond nam.

Hij waarschuwde ook voor het geval het atoomakkoord tussen Iran en de wereld van tafel gaat door Trumps toedoen. De Amerikaanse president dreigt de VS uit de overeenkomst terug te trekken. Mocht dat gebeuren, dan is dat voor het Noord-Koreaanse regime alleen maar een aanmoediging om de wereld te trotseren, waarschuwde Lavrov.

Lavrov is niet te spreken over de retoriek van Donald Trump en Kim Jong-un die de afgelopen dagen elkaar persoonlijk aanvallen. "De uitwisseling van dreigementen is verkeerd en onacceptabel", zei Lavrov tegen verslaggevers. "We moeten de heethoofden kalmeren."

Militaire oefeningen

De Russische minister voegde eraan toe dat hij er nog steeds van overtuigd is dat een Russisch-Chinees voorstel de weg kan effenen voor een diplomatieke oplossing van de crisis. Rusland en China willen dat er wordt onderhandeld. Ze gaan nog steeds ervan uit dat Noord-Korea zijn kernproeven zal staken als Zuid-Korea en de VS ophouden met militaire oefeningen rond het schiereiland.

President Trump en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hebben samen besloten hun gezamenlijke militaire kracht in de regio te vergroten. Zuid-Korea krijgt ook meer geavanceerde militaire middelen van de VS, staat in een verklaring van het Witte Huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl