May benadrukt gemeenschappelijk belang GB-EU, maar is niet concreet
De Britse premier May heeft in haar langverwachte toespraak in Florence over de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie nauwelijks concrete stappen genoemd die Londen bij de onderhandelingen wil zetten.
Ze benoemde alleen dat er na 29 maart 2019, als de Britten de EU verlaten, een overgangsperiode van twee jaar moet komen, waarin Groot-Brittannië toegang houdt tot de interne markt.
Verder zei ze in allerlei verschillende vormen telkens opnieuw dat de Britten en de EU elkaars beste vrienden en partners moeten worden, en dat ze vooral gezamenlijk moeten blijven optrekken. We vertrekken dan wel uit de EU, zei May, maar we blijven wel betrokken.
EU-onderhandelaar Michel Barnier zegt dat May laat zien dat ze constructief in de onderhandelingen staat, maar verwacht dat de Britse onderhandelaars de toespraak nader toelichten. Hij wil dat de Britten concreter zijn over de voorstellen in haar speech.
Zo miste hij onder meer een uitleg over de gevolgen van de brexit voor Ierland. De Ierse premier Varadkar sluit zich daarbij aan. Hij voelde zich wel gesteund door Mays voornemen voor een open grens tussen Ierland en Noord-Ierland.
Eerst het vertrek
Barnier herhaalde dat er overeenstemming moet zijn over de voorwaarden voor het Britse vertrek voor er kan worden gesproken over nieuwe verhoudingen. Hij vindt dat het daarna aan de EU is om een standpunt in te nemen over de overgangsperiode van twee jaar die May in haar speech voorstelde.
In de zaal in Florence zaten Mays belangrijkste ministers, Davis van Brexit, Johnson van Buitenlandse Zaken en Hammond van Financiën, die het onderling trouwens niet eens zijn over hoe de brexit vorm moet krijgen.
Een bedrag dat Londen wil betalen voor de brexit gaf May niet. De BBC meldde gisteren dat de Britten een uittredingsbedrag van 20 miljard willen betalen, maar daar liet de premier zich dus niet over uit.
Ze schetste evenmin hoe de samenwerking er na die overgangsperiode uit moet komen te zien, terwijl in Brussel juist behoefte is aan duidelijkheid daarover. EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen kunnen daar gewoon blijven, aldus May.
May benadrukte vooral bij herhaling dat het Verenigd Koninkrijk en de EU heel veel delen. Gemeenschappelijke belangen, gemeenschappelijke waarden, gemeenschappelijke ambities.
De rede leek er in de eerste plaats op gericht om de onderhandelaars gunstig te stemmen en te laten zien dat in Londen de wil bestaat om er samen uit te komen. De onderhandelingen over de brexit gaan maandag in Brussel verder.