Twijfels over Mexicaans bevingsslachtoffertje Frida Sofia
In Mexico beginnen twijfels te ontstaan over het verhaal rond Frida Sofia, het 12-jarige meisje dat wordt vermist sinds de aardbeving van dinsdag. Door de beving, die aan zeker 230 mensen het leven kostte, stortten veel gebouwen in. Zo ook de school van Frida Sofia in de hoofdstad Mexico-City.
Ze wist de aandacht van de reddingswerkers te krijgen door met haar vingers tussen het puin te bewegen. Een reddingswerker sprak met haar. "Ze heet Frida", zei hij. Mexico is in de ban geraakt van het meisje en er wordt met man en macht geprobeerd om haar te redden.
Waar zijn haar ouders?
Maar hoe langer de reddingsoperatie duurt, hoe meer vragen er komen. De autoriteiten zoeken naar de ouders van Frida Sofia en de andere kinderen van de school. Een oproep om te bellen naar een speciaal telefoonnummer levert voorlopig nog niets op. De ouders van Frida Sofia zijn onvindbaar.
Verslaggevers gingen op zoek naar foto's en informatie over het meisje, maar zonder resultaat. Sterker nog: op de lijst van vermiste leerlingen zou helemaal geen Frida Sofia staan. Klopt haar naam wel?
Monchito
Langzaam maar zeker slaat de sfeer een beetje om. De hoop maakt plaats voor wantrouwen. Veel mensen herinneren zich het verhaal van 32 jaar geleden, na de aardbeving van 19 september 1985.
Dagenlang berichtten media toen over de zoektocht naar Luis Ramón, beter bekend als Monchito. Het negenjarige jochie zou levend onder het puin liggen van het huis van zijn opa. Het was dagenlang voorpaginanieuws en een hele rits beroemde, excentrieke of belangrijke bezoekers kwamen kijken bij de reddingswerkzaamheden.
Aandacht afleiden
Maar Monchito werd nooit gevonden. Boze tongen beweren zelfs dat het jongetje misschien niet eens bestaan heeft, dat het allemaal in scène was gezet om de aandacht af te leiden van de incompetentie en chaos rond de reddingsoperatie van de Mexicaanse overheid.
Nu, 32 jaar later, wemelt het op sociale media van vergelijkingen met die schimmige affaire. Dat lijkt voorbarig. Reddingswerkers zeggen immers dat ze met het meisje gesproken hebben en dat ze haar water hebben gegeven. En heel Mexico kan live op televisie zien dat er nog steeds, dagen na de aardbeving, intensief gezocht wordt naar Frida Sofia. Of hoe ze dan ook mag heten.