Reddingswerkers bij de ingestorte school
NOS NieuwsAangepast

Mexico houdt adem in voor 12-jarige Frida Sofia

Twee dagen na de aardbeving volgt Mexico vol hoop en vrees een reddingsoperatie bij een school in de hoofdstad. Doordat haar vingers tussen het puin bewogen wist de 12-jarige Frida Sofia de aandacht te trekken van hulpverleners, maar de tijd dringt:

Mexico is in de ban van Frida Sofia

De reddingswerkers konden gisteren contact leggen met het meisje. Ze bleef gespaard doordat ze onder een granieten tafelblad terechtkwam toen haar school instortte. Zeker 21 medeleerlingen en 4 docenten overleefden de aardbeving niet.

"Mexico is in de ban van dit verhaal", zegt correspondent Marc Bessems. "Het biedt wat hoop tussen al het trieste nieuws. Er zijn zo'n vijftig mensen van onder het puin gered, maar dit verhaal trekt de meeste aandacht."

De reddingsoperatie is live te volgen op de Mexicaanse televisie:

Frida Sofia wist reddingswerkers te vertellen dat er nog enkele andere leerlingen bij haar onder het puin liggen, hoeveel precies is onduidelijk. Uit hittebeelden konden hulpverleners niet afleiden of die slachtoffers nog leven of niet. Wel werden tijdens het zoeken vier andere lichamen geborgen.

De reddingsoperatie verloopt moeizaam, doordat het puin plotseling kan gaan schuiven. Bovendien kan er kan geen groot materieel worden ingezet zolang er nog overlevenden onder het puin kunnen zitten. Daar komt nog bij dat het de afgelopen uren is gaan regenen.

Je hoort mensen soms kreunen.

Vrijwilliger

De aardbeving van dinsdagmiddag heeft aan zeker 230 mensen het leven gekost. Alleen in Mexico-Stad zijn al 52 gebouwen ingestort.

Door heel de stad zijn reddingswerkers en vrijwilligers bezig met de hand puin te ruimen. Af en toe worden ze tot stilte gemaand als iemand denkt een signaal van een overlevende te horen.

"Je hoort mensen soms kreunen", zegt een vrijwilliger bij een ingestort flatgebouw. "We moeten nog drie verdiepingen aan puin ruimen en toch hoor je nog mensen onder de brokstukken."

Inmiddels worden ook de eerste slachtoffers begraven. Zo werd in de stad Atzala een massagraf gegraven voor de elf personen die omkwamen toen een kerk instortte tijdens een doopdienst voor een meisje van 2 maanden. Alleen de vader, de priester en zijn assistent overleefden dat.

 • Reuters
  De uitvaart in Atzala
 • Reuters
  Elf personen kwamen om, onder wie de dopeling
 • EPA
  De ingestorte kerk
 • Reuters
  Het massagraf in Atzala

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl