NOS NieuwsAangepast

Nieuw aardbevingsdrama in Mexico: ruim 200 doden

Beelden aardbeving Mexico

Mexico is voor de tweede keer in nog geen twee weken tijd getroffen door een verwoestende aardbeving. Onder meer de hoofdstad Mexico-Stad is zwaar getroffen. Er zijn zeker 217 mensen omgekomen. Eerst werd gesproken over zo'n 250 doden, maar dat aantal is later door de autoriteiten naar beneden bijgesteld.

De aardbeving had een kracht van 7,1 en het epicentrum lag zo'n 120 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad. Ongeveer de helft van de slachtoffers viel in de hoofdstad. Er zijn tientallen gebouwen ingestort. Veel mensen zitten nog vast onder het puin.

School ingestort

Volgens president Nieto zijn zeker 32 kinderen en vijf volwassenen omgekomen bij een ingestorte school in de hoofdstad. Tussen de omgevallen muren wordt nog gezocht naar tientallen mensen.

Ook in de deelstaten Morelos, Puebla en Mexico zijn slachtoffers gevallen. Volgens correspondent Cees Zoon, die in Morelos is, was de aardbeving heftiger dan hij ooit heeft meegemaakt.

"De schilderijen vlogen door de kamer", zei hij in Met Het Oog op Morgen op NPO Radio 1. "Het meest angstaanjagende is het geluid van het piepen van de ruiten. Alsof ze krijsen. Dat gebeurde bij de ruiten van de hele buurt. En ook buiten vliegt van alles om je heen. Behoorlijk heftig."

De Mexicaanse beurs is vanwege de aardbeving gesloten en de luchthaven van Mexico-Stad heeft alle vluchten voorlopig geannuleerd. Bijna 4 miljoen Mexicanen zitten zonder elektriciteit.

Het is nog onduidelijk of er Nederlandse slachtoffers zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is dat nog aan het uitzoeken. Voor vragen is een hulpnummer ingesteld: +31 247 247 247.

De Nederlander Paul de Zwaan woont in de stad Cholula in de ook getroffen deelstaat Puebla. Hij vertelt aan de NOS dat de beving slechts dertig seconden duurde, maar heel heftig was. "De meeste aardbevingen hier gaan heen en weer. Alleen deze ging op en neer", zegt De Zwaan.

Zijn gezin is ongedeerd. "Toen het gebeurde ben ik mijn kinderen boven gaan halen en toen ik beneden was, was het al afgelopen."

De Zwaan heeft geen schade aan zijn huis. "Maar in het centrum schijnt veel schade te zijn. Een aantal oude kerken is beschadigd."

Twee weken geleden werd Mexico ook al getroffen door een zware aardbeving. Die had een kracht van ruim 8. Daarbij kwamen bijna honderd mensen om het leven. Deze nieuwe aardbeving komt op de dag af 32 jaar na een zware aardbeving die Mexico-Stad in 1985 trof. Die kostte aan duizenden mensen het leven.

Sinds die aardbeving wordt elk jaar een grote ontruimingsoefening gehouden. Gisteren ook. "Ik zat in een vergadering en toen ging ineens weer het alarm af", zegt de Nederlander Matthijs de Kool, die in Puebla woont. "Ik dacht: dat kan toch niet. Maar toen begon het gebouw ineens heel hard te trillen."

"Mexico is heel kwetsbaar", legt correspondent Zoon uit. "Het ligt op een breuklijn. We zijn dus wel gewend aan aardbevingen, maar ze zijn niet vaak zo heftig. Veel van die aardbevingen vinden plaats op zee. Dus dat richt betrekkelijk weinig schade aan. Maar deze was midden op het land."

 • EPA
  Een man wordt buiten het ziekenhuis van Mexico Stad behandeld
 • AFP
  Reddingswerkers zoeken naar mensen onder het puin in Mexico Stad
 • AFP
  Een reddingsactie bij een ingestort gebouw in Mexico Stad
 • AFP
  Mensen zijn in paniek de straat op gerend
 • AFP
  Een gebouw in Mexico-Stad is deels ingestort

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl