NOS NieuwsAangepast

Puerto Rico na Maria: we hebben mensen nodig die voor ons bidden

Overstromingen, ingestorte huizen en totale stroomuitval; ook het Amerikaanse Caribische eiland Puerto Rico is hard getroffen door orkaan Maria. Volgens de gouverneur was het de meest vernietigende storm in lange tijd. Slagregens en windstoten tot 250 kilometer per uur hebben een ravage aangericht.

Maria zorgt voor spoor van vernieling op Puerto Rico

Volgens de gouverneur is er zeker één dode, een man die werd geraakt door rondvliegend puin. Of er meer mensen zijn omgekomen is niet duidelijk: door de stroomuitval is maar beperkt communicatie mogelijk. Het verouderde elektriciteitsnet is zo zwaar beschadigd dat herstel waarschijnlijk enkele maanden gaat duren, zegt de gouverneur.

Ook bewoners van het eiland zeggen dat ze nog nooit zulke zware verwoestingen hebben gezien. Huizen langs het water in de hoofdstad San Juan zijn volledig vernield. De straten liggen vol puin en omgewaaide bomen.

Mensen in nood

En er is behoefte aan van alles. "Er moet schoongemaakt worden, er is te weinig water, voedsel en generatoren", zegt bewoonster Angela Magaña tegen CNN. "Veel oude mensen zijn in nood, we hebben bouwmaterialen nodig, mensen die helpen opruimen en mensen die voor ons bidden."

Het regent nog steeds hard en dat betekent dat het gevaar van overstromingen toeneemt. Puerto Rico is een bergachtig eiland en omdat mensen geen contact kunnen krijgen met familie en vrienden gaan ze zelf naar hen op zoek.

Veel Puerto Ricanen hebben familie in Amerika. De Amerikaanse president Trump stuurde via Twitter een steunbetuiging aan de gouverneur en alle Puerto Ricanen.

Puerto Rico maakt geen deel uit van de Verenigde Staten, maar het eiland wordt wel door de VS bestuurd en de inwoners hebben ook de Amerikaanse nationaliteit.

Maria heeft tot nu toe aan tien mensen het leven gekost: zeven op het eiland Dominica, twee op het Franse eiland Guadeloupe en dus één op Puerto Rico. De orkaan trekt nu langs de Dominicaanse Republiek in noord-westelijke richting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl