NOS NieuwsAangepast

Orkaan Maria trekt verder, vrees voor slachtoffers op Dominica

Maria teistert Caribische eilanden

In het Caribisch gebied wordt op veel plekken de schade opgemaakt die orkaan Maria heeft veroorzaakt.

De premier van Dominica houdt er rekening mee dat de orkaan slachtoffers op zijn eiland heeft gemaakt. "Mijn grootste angst is dat we wakker worden met nieuws over zwaargewonden en mogelijk doden door aardverschuivingen als gevolg van zware regenval", schreef Roosevelt Skerrit op Facebook.

Volgens een politiewoordvoerder op het eiland waren er nog geen meldingen over dodelijke slachtoffers. Hij voegde er wel aan toe dat hulpverleners nog niet overal zijn geweest, omdat het op sommige plekken nog te gevaarlijk is.

Orkaan Maria verplaatst zich met een snelheid van zo'n vijftien kilometer per uur naar het noordwesten. Na het passeren van Dominica nam de kracht van de orkaan even af, van de hoogste categorie vijf naar vier, maar boven zee nam Maria weer in kracht toe tot vijf.

Behalve langs Dominica trok Maria de afgelopen uren langs de Franse eilanden Guadeloupe en Martinique. De communicatie met en op Guadeloupe is voor een groot deel uitgevallen. Volgens de Franse autoriteiten kan het daarom nog even duren voordat duidelijk is hoe groot de schade daar is.

Op Martinique lijkt de orkaan volgens de eerste berichten weinig schade te hebben aangericht. De autoriteiten waarschuwen de inwoners wel voor stroomstoringen.

De orkaan trekt vanavond (Nederlandse tijd) dicht langs Saba en Sint-Eustatius. Die eilanden zullen vermoedelijk niet de volle laag krijgen. Het oog van de orkaan passeert ten zuiden van de eilanden.

Bewoners van Saba en Sint-Eustatius, die ook werden getroffen door orkaan Irma, bereiden zich voor op de komst van Maria. Uit voorzorg wordt op verscheidene plekken de elektriciteit uitgeschakeld. "Ik merk wel dat de wind hier al begint aan te trekken", zegt Clarisse Buma, die op Sint-Eustatius woont. "We hebben gehoord dat de orkaan gelukkig niet recht over ons heen zal gaan. We zullen er wel last van krijgen, maar we vragen ons af hoeveel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl