NOS NieuwsAangepast

Helden van Mexico, Los Topos, duiken ín het puin van de aardbeving

​Wij gaan juist naar de plekken waar anderen zo snel mogelijk weg proberen te komen.

Vrijwilliger Los Topos

Los Topos (vertaald 'De Mollen') is een reddingsbrigade in Mexico. De vrijwilligers duiken, inclusief honden, het puin in om slachtoffers te redden. Met hun blote handen graven ze tunnels en hopen ze levenden te vinden. Nu ook weer na de nieuwe verwoestende aardbeving in de buurt van Mexico-stad.

"In Mexico zijn ze wereldberoemd. Zij zijn het vaste beeld in Mexico als er een aardbeving is geweest. Gekleed in oranje, met honden", vertelt oud-correspondent Cees Zoon vanuit Mexico.

Reddingsbrigade Los Topos

Precies 32 jaar geleden werd de reddingsbrigade opgestart uit pure wanhoop, omdat er na de grote aardbeving in 1985, met duizenden slachtoffers, niet genoeg hulpverleners waren. Los Topos begon met negen leden, en groeide uit tot een wereldwijd fenomeen. Inmiddels gaan de vrijwilligers de hele wereld over: ze hielpen na orkaan Katrina in New Orleans in 2005, de aardbeving in Haïti in 2010 en de aardbeving in Nepal in 2015.

Zoals een van de vrijwilligers al in 2014 aan de BBC vertelde: "Mijn baas zei tegen me: je gaat veel van de wereld zien, maar wel van de wereld op zijn ergst."

Nu zijn ze weer aan het werk, de Mollen van Mexico. "De bevolking keert na 32 jaar weer terug naar de straten om te helpen bij de gebouwen in puin", twitterden de vrijwilligers vannacht.

Vannacht haalden ze al drie mensen onder het puin vandaan. Waar de honderden vrijwilligers alleen helpen met puin ruimen, duiken zij juist het puin ín. "De honden zijn hun belangrijkste hulpmiddel. Zij zoeken de mensen onder het puin. Ruiken zij mensen, dan gaan de vrijwilligers het puin ruimen en tunnels graven", legt Zoon uit.

Daarom wordt er enorm tegen ze opgekeken, vertelt Zoon. "Het zijn enorme helden. Ze zijn zoals de brandweermannen in New York." Wereldberoemd in eigen land.

Mexico-stad is een van de plekken waar nog steeds veel wordt gezocht naar vermisten. Ook bij een ingestorte basisschool. Zeker 22 kinderen en twee volwassenen werden al geborgen, maar tientallen kinderen worden nog vermist. Een aantal is inmiddels gered, meldt een Mexicaanse nieuwsorganisatie op Twitter.

Op een filmpje is te zien hoe meerdere kinderen onder het puin vandaan worden gehaald. Ze zitten helemaal onder het stof.

De schrik zit er ook nog goed in bij de mensen die getroffen zijn door de beving. "Ik heb vannacht niet goed geslapen, nee", vertelt Zoon. "Ik dacht twee weken geleden nog: het is een tijd geleden dat er een aardbeving is geweest. En dan nu opeens twee aardbevingen in zo'n korte tijd."

Iedereen is voorbereid op een aardbeving, maar niet op twee, zegt hij. "Als je hier woont, weet je dat er veel aardbevingen zijn. Er zijn honderden hele kleine aardbevingen per maand. Maar die twee zware aardbevingen achter elkaar zijn echt opmerkelijk."

Mensen moesten buiten slapen, omdat ze hun gebouw niet in konden. Voorgevels van gebouwen zijn ingestort.

Van Aart

Ook de heer Van Aart, die in de wijk Condesa in Mexico-stad woont, is geschrokken. "Mijn wijk is een van de hardst getroffen wijken", vertelt hij. "Veel bewoners van deze wijk zijn gistermiddag vertrokken naar vrienden of familie elders in de stad. Andere mensen moesten buiten slapen, omdat ze hun gebouw niet in konden."

Van veel gebouwen zijn namelijk de voorgevels ingestort. Ook liggen een paar gebouwen helemaal in puin. "Maar er is in ieder geval weer elektriciteit. Die was afgesloten wegens het explosiegevaar omdat in de hele wijk gas lekte."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl