Reddingswerkers zoeken naar overlevenden onder het puin van een ingestorte school
NOS NieuwsAangepast

'Meisjes appen familie onder puin van ingestorte Mexicaanse school'

Mexico werd gisterenmiddag lokale tijd getroffen door een zware aardbeving. In Mexico-Stad stortten zeker tientallen gebouwen in, waaronder een basisschool.

In het puin van de school wordt gezocht naar overlevenden. Er zijn inmiddels 22 kinderen en twee volwassenen geborgen. Tientallen kinderen worden nog vermist. Een journalist van persbureau Reuters beschrijft een chaotisch situatie: "Ouders met roodomrande ogen zoeken wanhopig naar hun kinderen."

Familieleden zeggen dat ze via WhatsApp berichten krijgen van twee meisjes die vastzitten onder het puin.

Nieuw aardbevingsdrama in Mexico

Reddingswerkers zoeken stug door. Het aantal dodelijke slachtoffers loopt intussen snel op. Eerst waren het er nog tientallen, kort daarna al honderd en momenteel zijn het er meer dan 200.

Volgens de Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken liggen er mogelijk nog veel mensen onder het puin. Het zoeken moet zorgvuldig gebeuren vanwege instortingsgevaar. "De tijd staat daarbij niet aan onze kant", zegt hij.

Maar gejuich en applaus bij een groep reddingswerkers en buurtbewoners in de straten van Mexico-Stad: weer hebben ze iemand levend onder het puin vandaan gehaald. Omstanders wordt gevraagd om stilte, zodat er kan worden geluisterd naar signalen van andere slachtoffers.

Ook ten zuiden van Mexico-Stad, dicht bij het epicentrum van de beving, is de schade groot. De Nederlander Matthijs de Kool woont in Puebla en ziet verschillende ingestorte gebouwen.

Hij doet wat hij kan. "Ik werk in de expohal van Puebla, die wordt als opvangcentrum ingesteld. Er worden constant hulpgoederen binnengebracht. We hebben al onderdak gegeven aan 30 tot 40 mensen die hun huis hebben verloren."

Vannacht was het nog rustig bij de opvang, nu is het er nacht. De Kool verwacht meer mensen in de ochtend. "Mensen hebben de opvang misschien nog niet kunnen vinden, maar het is een veilig gebouw dus ze zullen nog wel komen."

  • Matthijs de Kool
    De opvanglocatie in Puebla
  • Matthijs de Kool
    Hulpgoederen komen aan in het opvangcentrum

Correspondent Cees Zoon in Mexico maakte de aardbeving mee. "De schilderijen vlogen door de kamer", zei hij in Met Het Oog op Morgen op NPO Radio 1.

"Het meest angstaanjagende is het geluid van het piepen van de ruiten. Alsof ze krijsen. Dat gebeurde bij de ruiten van de hele buurt. En ook buiten vliegt van alles om je heen. Behoorlijk heftig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl