Camiel Eurlings
NOS NieuwsAangepast

Eurlings kreeg vog ondanks strafblad en blijft bestuurder NOC*NSF

Ondanks een aantekening op zijn strafblad heeft IOC-lid Camiel Eurlings vorige maand een verklaring omtrent het gedrag (vog) gekregen, bevestigt NOC*NSF na berichtgeving door het AD. Daarmee mag hij aanblijven als bestuurder bij de sportorganisatie.

De oud-minister werd er eerder van verdacht dat hij in 2015 zijn ex-partner had geslagen. Het OM achtte die mishandeling bewezen, maar omdat Eurlings een aanbod aannam om te schikken en een onbekend bedrag betaalde, hoefde hij niet voor de rechter te komen. Wel kreeg hij een aantekening in zijn strafblad.

De sportkoepel vroeg hem dit voorjaar om zich terug te trekken vanwege de verdenking van mishandeling, maar dat weigerde hij. Mede door die kwestie is alle bestuursleden van NOC*NSF gevraagd om een vog te overleggen.

Integriteit

Op 15 augustus kregen de bestuursleden en de directie die verklaring, waarmee vragen over Eurlings' integriteit voor NOC*NSF zijn weggenomen. "Het IOC gaat over zijn aanstelling, niet NOC*NSF. Wij zien hiermee geen reden om met het IOC in gesprek te gaan over zijn positie", zegt een woordvoerder. Hij benadrukt dat Eurlings ook een vog heeft gekregen voor omgang met minderjarigen.

Uit een verklaring omtrent het gedrag blijkt of iemands strafblad een bezwaar vormt bij de uitoefening van zijn beroep. De screeningsautoriteit die dat onderzoekt, Justis, heeft dus geoordeeld dat de aantekening van de mishandeling geen belemmering vormt voor Eurlings' functie als bestuurder bij de sportkoepel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl