Camiel Eurlings
NOS NieuwsAangepast

OM vervolgt oud-minister Eurlings voor mishandeling

Het Openbaar Ministerie gaat oud-minister Camiel Eurlings vervolgen voor mishandeling. Eurlings wordt ervan verdacht dat hij zijn ex-partner heeft geslagen in Valkenburg in juli 2015.

Het OM wil dat de zaak via mediation wordt opgelost. Eurlings hoeft dus niet voor de rechter te verschijnen. De woordvoerder van Eurlings laat in een verklaring weten dat de voormalig minister "opgelucht" is omdat er een eind lijkt te komen aan wat hij een lange periode van onzekerheid noemt.

Ook volgt nog een zogeheten OM-zitting. De officier van justitie kan dan buiten de rechter om een geldboete of een taakstraf opleggen. Veel eenvoudige strafzaken worden op deze manier afgedaan.

Smaad

Volgens het OM is geen sprake van zware mishandeling, mede omdat het slachtoffer geen blijvend letsel heeft. Het OM acht 'eenvoudige mishandeling' bewezen. Het OM beschouwt de zaak als huiselijk geweld. De vrouw deed een half jaar na de mishandeling aangifte.

Eurlings had op zijn beurt ook aangifte gedaan tegen zijn ex-vriendin wegens poging tot afpersing en smaad. Maar na onderzoek heeft het OM daar niet genoeg bewijs voor gevonden.

Mediation vaker ingezet

De mediation moet leiden tot een gesprek tussen de twee. Eurlings laat via zijn woordvoerder weten dat hij "constructief en welwillend" zal meewerken. Mediation wordt vaker ingezet in dit soort zaken, zegt het OM.

Eurlings was tussen 2007 en 2010 minister van Verkeer en Waterstaat. Daarna was hij topman bij KLM. Op dit moment is hij betrokken bij sportkoepel NOC-NSF en lid van het Internationaal Olympisch Comité.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl