Nieuwe burgemeester Den Haag liep om 07.00 uur al door binnenstad

Aangepast
ANP

Het is vandaag de eerste Prinsjesdag onder de nieuwe burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke. Zij volgde in maart van dit jaar Jozias van Aartsen op. Het is meteen ook de zwaarst beveiligde Prinsjesdag ooit.

Krikke liep vanmorgen om 07.00 uur al door de Haagse binnenstad om te controleren of het goed gaat met de voorbereidingen. De binnenstad is dit jaar streng beveiligd. Maar het is ook feest, benadrukt zij. Ze mocht op het vroege tijdstip de eerste Oranjefans al begroeten.

Om aanslagen te voorkomen zijn bijvoorbeeld poortjes en slagbomen geplaatst. Krikke spreekt van "inrijbeperkende maatregelen". Mensen met een grote tas of rugzak worden gecontroleerd. En daarnaast zijn er nog veel onzichtbare maatregelen, verzekert de burgemeester.

Luidruchtig protest

Er gaan geruchten dat Pegida een luidruchtig protest wil houden. Krikke zegt daar niet op voorhand tegen op te treden. "We kijken goed wat er langs de route gebeurt, we kijken of er mensen zijn die hun visie duidelijk willen maken en of dat goed en veilig kan. En als dat niet zo is, grijpen we in."

Krikke kwam op haar ochtendlijke wandeling toevallig haar voorganger Van Aartsen tegen, die nu commissaris van de koning in Drenthe is. "Toen hebben we even gewisseld hoe dit voelt als burgemeester", zei zij vanmorgen op NPO Radio 1.

"En ik deel met hem het gevoel van spanning. Als zo'n feestelijke, maar voor de veiligheid intensieve dag, straks achter de rug is en alles is goed gegaan, slaak ik een zucht van verlichting."

Van der Laan

Krikke zit vanmiddag in de Ridderzaal om naar de Troonrede te luisteren. Ook heeft ze een bijeenkomst van de G4, de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht). "Helaas, en dat vind ik echt heel verdrietig, kan Eberhard van der Laan daar niet bij zijn. Ik heb hem gisteren een sms gestuurd, dat ik vurig en hardnekkig blijf hopen op een wonder. Ik zal hem echt heel erg missen vandaag."