Thierry Baudet
NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: opmars Baudet gaat door

Een half jaar na de verkiezingen laten de politieke peilingen geen grote veranderingen in de kiezersvoorkeuren zien, op één punt na: de gestage opmars van Forum voor Democratie (FvD). In de Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van verschillende peilingen, is de partij van Thierry Baudet in de aanloop naar Prinsjesdag gestegen naar 7 tot 9 zetels. Drie maanden geleden stond FvD, dat 2 zetels in de Tweede Kamer heeft, al op 3 tot 5 zetels.

Uit onderzoek van EenVandaag en Maurice de Hond blijkt dat FvD vooral een concurrent is voor de PVV. Bij De Hond geeft bijna de helft van de PVV-kiezers FvD een kans op zijn stem. Volgens De Stemming van EenVandaag vinden veel mensen die eerder PVV stemden de toon van Wilders te hard.

FvD is in mindere mate ook een concurrent voor VVD, CDA, SP en 50Plus. Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, wijst erop dat FvD net als de PVV zowel een rechtse als een populistische partij is. "Daardoor is het de grootste concurrent van de PVV. Maar omdat ze ageren tegen de zittende politieke elite, spreken ze ook proteststemmers op links aan."

Weggezakt

In de Peilingwijzer blijft de PVV met 19 tot 21 zetels de tweede partij. Netto heeft de partij van Geert Wilders sinds 15 maart dus niet verloren, want in de Tweede Kamer heeft de PVV 20 zetels. Volgens Louwerse lijkt het erop dat de PVV aan FvD verliest, maar van andere partijen iets wint.

De VVD, die 33 zetels in de Tweede Kamer heeft, stond in juni met 33 tot 35 zetels op zijn hoogtepunt, en is nu iets weggezakt naar 30 tot 32. Het beeld in de peilingen is wel wat diffuus; in de Politieke Barometer van Ipsos staat de VVD op 35.

Na de VVD en de PVV volgen in de Peilingwijzer D66 met 17 tot 19 zetels en het CDA met 15 tot 17. Beide partijen hebben nu 19 zetels in de Tweede Kamer. De vierde partij die aan de formatie meedoet, de ChristenUnie, staat op 5 tot 7 (nu 5 in de Tweede Kamer).

Bij de linkse partijen staat de SP (14 zetels in de Tweede Kamer) met 10 tot 12 zetels op verlies, terwijl GroenLinks (13 tot 15) en de PvdA (9 tot 11) weinig beweging laten zien. Het verlies van de SP tekende zich drie maanden geleden al af en is sindsdien niet toegenomen.

Opmerkelijk is de opmars van de Partij voor de Dieren, die bij de Kamerverkiezingen van 2 naar 5 zetels ging en nu in de Peilingwijzer op 5 tot 7 staat; een nooit eerder behaalde score. 50Plus is stabiel met 3 tot 5 zetels, Denk en de SGP staan op 2 tot 4.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl